Business Internaţional

Proprietarul Mega Image cumpără cel mai mare lanţ de supermarketuri din Serbia, iar un grup britanic 2.400 de magazine în Polonia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

27.02.2011, 23:55 142

Retailerul belgian Delhaize este aşteptat să achiziţionize 50%din conglomeratul sârb Delta Holding, care are operaţiuni înMuntenegru, Albania, Bulgaria şi Bosnia şi Herţegovina. În România,Delhaize deţine lanţul Mega Image.

Pe de altă parte, fondul britanic de investiţii Mid EuropaPartners a achiziţionat Zabka Polska, cel mai mare lanţ de magazinede proximitate din Polonia, seria fuziunilor şi achiziţiilor de pepiaţa poloneză continuând după un an 2010 record, scrieBloomberg.

Mid Europa va plăti Penta Investments 400 de milioane de europentru lanţul de 2.400 de magazine. Zabka a înregistrat EBITDA învaloare de 121,5 milioane de zloţi (42 milioane $) pe fondul unorvânzări de 2,54 miliarde de zloţi anul trecut.

"Este un alt semn că piaţa poloneză de retail se îndreaptă cătreo consolidare mai rapidă", a declarat Michal Potyra, analist încadrul UniCredit.

Carrefour din Franţa, al doilea mare retailer al lumii, s-aarătat interesat de Zabka, însă nu a depus o ofertă finală.

Mid Europa întrevede "oportunităţi solide de creştere însectorul polonez de retail", a declarat Matthew Strassberg,partener în cadrul fondului.

În Polonia, fuziunile şi achiziţiile au înregistrat o creşterede patru ori până la 20,3 miliarde de dolari anul trecut, cele maiimportante tranzacţii realizându-se în domeniul bancar, altelecomunicaţiilor şi energiei.

Piaţa va continua să crească în următorii doi-cinci ani pentru aatinge nivelul vest-european de până la 10% din PIB, potrivit luiKrzystof Rozen, din cadrul diviziei din Varşovia a KPMG. KPMG aoferit consultanţă Penta în cazul tranzacţiei încheiate cuZabka.

Penta a vândut 128 magazine de proximitate Zabka şi Koruna înCehia pentru 1,02 miliarde de coroane (57,5 milioane de dolari)către Tesco Plc, cel mai mare retailer britanic, în lunadecembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO