Business Internaţional

Prognozele meteo mai bune, stocurile ridicate şi cererea industrială slabă ieftinesc gazele europene deşi riscurile de escaladare din Marea Roşie persistă

Prognozele meteo mai bune, stocurile ridicate şi cererea...

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2024, 00:05 177

Preţurile gazelor din Europa au scăzut la începutul acestei săptămâni, în condiţiile în care prognozele pri­vind o vreme mai blândă şi nivelurile ridicate ale rezervelor au compensat temerile legate de transporturile de GNL, cu tensiunile din Orientul Mijlociu rămânând ridicate, scrie Reuters.

Cererea din sectorul industrial se menţine de asemenea modestă.

Prognozele meteo pe termen mai lung anunţă o vreme mai blândă, actualul episod de frig urmând să se încheie la finalul săptămânii, a de­clarat un trader.

„Vom ieşi clar din iarnă cu un nivel bun al rezervelor“, a adăugat acesta.

Temperaturile din nord-vestul Europei vor creşte la 1-3 grade Cel­sius peste normal şi poate chiar mai mult în a doua jumătate a săptămânii viitoare, a declarat Marcin Gorski, meteorolog în cadrul LSEG.

Nivelul de umplere a rezervelor de gaze din Europa se situează la 79.7%, scăzând sub nivelurile din 2023, dar menţinându-se peste media ultimilor cinci ani, după ce vremea rece a dus la cel mai ridicat grad de utilizare de până acum în această iarnă, relevă ultimele date Gas Infrastructure Europe.

Preţurile au scăzut în pofida a­nunţului potrivit căruia QatarEnergy şi-a întrerupt livrările de GNL prin Marea Roşie, com­pania aşteptând consiliere de secu­ritate pe fondul es­caladării din regiu­ne după ce forţele americane şi brita­nice au lansat zeci de atacuri aeriene împotriva forţelor Houthi.

„Îngrijorările actuale sunt legate de o escaladare a situaţiei din jurul Mării Roşii şi impactul asupra costurilor de transport, care la rândul lor ar putea influenţa preţurile GNL“, se arată într-un raport al companiei de consultanţă Auxilione.

QatarEnergy, unul dintre cei mai mari exportatori de GNL la nivel mondial, nu mai trimite nave via Marea Roşie deşi producţia conti­nuă, o sursă familiară cu situaţia a declarat pentru Reuters.

Qatarul, al doilea cel mai mare exportator de GNL al lumii, a livrat peste 75 milioane de tone în 2023, 14 milioane mergând către cumpărători din Europa.

Rebelii Houthi nu au atacat niciun vas care transportă gaze de când au început să ia în vizor nave la mijlocul lunii noiembrie, însă decizia Qatarului evidenţiază o intensificare dramatică a riscurilor în urma atacurilor conduse de americani.

Qatarul este cel mai mare furnizor de GNL al Europei după SUA, reprezentând aproximativ 13% din consumul ţărilor vest-europene anul trecut, potrivit Bloomberg.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO