Business Internaţional

Profiturile spectaculoase ocolesc Statele Unite ale Americii

01.09.2004, 00:00 21



Fluxul financiar indreptat catre SUA in timpul crizei petroliere din anii 1970 nu da semne ca s-ar putea repeta , amplificand incertitudinile cu privire la atractivitatea activelor SUA.



Atat guvernul american, cat si institutiile financiare au avut de castigat de pe urma exploziei pretului petrolului din anii '70, tarile exportatoare de petrol orientandu-si investitiile din acea perioada catre active evaluate in dolari, angajandu-se in asa-zisa "reciclare a petrodolarilor".



Analistii financiari cred in acest moment ca statele exportatoare de petrol nu mai considera ca activele americane mai pot aduce un randament atractiv, scrie Wall Street Journal.



Recentele achizitii in active americane facute de catre tarile exportatoare de petrol sunt greu de contabilizat datorita lipsei informatiilor actualizate, cu toate ca analistii financiari sustin probabilitatea ca macar o parte din petrodolari sa fie investiti in obligatiuni americane.



Fluxurile financiare importante dinspre bancile centrale asiatice catre bonurile de trezorerie americane, care cumparau dolari pentru a controla devalorizarea monedelor nationale, au constituit de-a lungul timpului un important factor al randamentelor scazute la aceste produse financiare. Daca pomparea petro-dolarilor in SUA va continua, aceasta va ajuta guvernul american sa mentina un control asupra randamentelor oferite, in contextul actual cand se confrunta cu un deficit bugetar record.





Si rusii schimba macazul



Pana acum nici o investitie nu s-a dovedit suficient de "grea" pentru a putea fi semnalate efecte notabile asupra pietelor americane.



In anii '70 infuziile financiare ale producatorilor petrolieri au sustinut puternic dolarul american.



Analistii afirma ca ratele reduse ale dobanzii in SUA si deprecierea dolarului in raport cu moneda europeana din ultimii trei ani au facut activele americane mai putin populare printre statele producatoare de titei.



Rusia, care detine rezerve valutare la un nivel record de apoximativ 90 mld. de dolari, si-a anuntat intentia de a schimba rezervele in euro.



Dwor Evans, analist pe pietele emergente la Bank of America Securities, apreciaza ca procentajul rezervelor valutare in dolari detinut de Rusia, va scadea de la 70% la 50% in urmatorii ani.



Analistii sustin ca in aceasta perioada statele producatoare de petrol sunt mai inclinate spre investitii in infrastructura si alte obiective locale, fata de politicile promovate in anii 1970.





Dependenta de asiatici



Deocamdata indicele de bonitate al guvernului american nu a suferit modificari. imprumuturile acordate SUA sunt percepute ca fiind unul dintre plasamentele cele mai sigure din lume. Dar ca orice stat cu un grad ridicat de indatorare, SUA trebuie sa continue sa isi largeasca spectrul de creditori binevoitori. Bancile centrale asiatice au fost pana acum principalii sustinatori ai pietei bonurilor de trezorerie americane. Bancile centrale externe detin acum doar o pondere de 27% din totalul datoriei guvernului american.



Exista si aspecte negative pentru ca piata rascumpararilor, unde bonurile de tezaur sunt imprumutate de catre banci pentru plasarea in fonduri de tip hedge, a devenit mai putin lichida, deoarece bancile centrale asiatice pastreaza mai mult timp bonurile americane.



Dependenta crescanda a SUA de bancile centrale asiatice prezinta si pericole mai mari, cu un posibil impact asupra scaderii cererii pe ansamblu. Acest gen de investitori se pare ca doreste doar sa isi "parcheze" dolarii, pretentiile lor minime cu privire la pretul si randamentul bonurilor americane au pastrat nivelul dobanzii la un nivel sub cel care ar fi fost asigurat in conditii normale.



Este putin probabil ca acelasi lucru sa se intample si in cazul statelor exportatoare de petrol, ceea ce inseamna ca nu se intrevede o alternativa viabila



an cazul in care clientela asiatica isi pierde interesul in acest sector.



Bancile centrale straine au cumparat saptamana trecuta bonuri de tezaur americane in valoare de 1 mld. de dolari, dupa ce, cu o saptamana in urma cumparasera de 17 ori mai mult. Este greu sa faci previziuni prin prisma variatiilor inregistrate intr-o saptamana, dar cvasi-indiferenta investitorilor de petrodolari fata de activele americane, semnifica faptul ca mutarile bancilor centrale asiatice tind sa devina mai importante ca niciodata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO