Business Internaţional

Profiturile Nike intrec asteptarile analistilor

11.03.2004, 00:00 27



Nike, cel mai mare producator de incaltaminte sport din lume, a anuntat ieri ca a obtinut profituri peste estimarile analistilor, fiind avantajata de aprecierea monedei europene si de performantele bune ale diviziilor sale din SUA si Asia, informeaza Financial Times.



Compania estimeaza ca si viitorul arata bine, judecand dupa profitul si vanzarile aferente celui de-al treilea treimestru al anului trecut, impulsionate de cererea puternica si de dolarul slab.



Ieri, actiunile Nike au urcat pe piata new-yorkeza cu 2,9%, pana la un nivel record de 76,66 dolari, depasind maximul de 75,75 dolari atins in urma cu sapte ani. Compania, care de obicei nu face publica nici o previziune a rezultatelor sale, a declarat de aceasta data ca profitul pe actiune pe anul 2003 se va situa intre 71 si 74 centi, mult peste nivelul de 64 centi estimat de analistii de la Thomson Financial.



Nike anticipeaza o majorare cu peste 20 procente a cifrei de afaceri din al treilea trimestru al anului 2003, fata de perioada similara a anului anterior, cand a inregistrat vanzari de 2,4 miliarde de dolari. Compania se asteapta de asemenea la o crestere a vanzarilor cu 5-10% in ultimul trimestru al anului 2003.



"Afacerile Nike din Statele Unite si din Asia-Pacific, precum si situatia favorabila de pe pietele valutare, au stat la baza cresterii puternice a vanzarilor companiei", a declarat Phillip Knight, presedintele si directorul executiv al Nike. "Suntem optimisti si credem ca avantul pe care l-a luat compania va continua pe parcursul intregului an fiscal 2004", a adaugat Knight.



La sfarsitul anului trecut, Nike a decis sa furnizeze din nou cele mai populare produse ale sale unuia dintre cei mai mari retaileri, Foot Locker, punand astfel capat unei dispute care a afectat vanzarile ambelor companii. Cooperarea dintre Nike si Foot Locker s-a reflectat in impulsionarea vanzarilor ultimelor trei luni din 2003 a diviziei americane a producatorului de incaltaminte sport.



Nike va anunta rezultatele financiare joia viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO