Business Internaţional

Profiturile marilor bănci chineze au înregistrat pierderi record în prima jumătate a anului. Totuşi, ţara urmează să înregistreze o creştere a PIB-ului de 1% până la sfârşitul anului, o raritate în rândul principalelor economii la nivel mondial

Profiturile marilor bănci chineze au înregistrat...

Autor: Eduard Ivanovici

06.09.2020, 18:43 204

Băncile chineze, unele dintre cele mai mari la nivel mondial în ceea ce priveşte activele, s-au plasat în prima linie a eforturilor guvernamentale de a controla impactul economic asupra gospodăriilor şi business-urilor, potrivit CNBC.

Primele cinci instituţii financiare – Banca Industrială şi Comercială a Chinei, Banca de Construcţii din China, Banca de Agricultură a Chinei, Bank of China şi  Bank of Communications – au înregistrat cel mai mare declin al profiturilor din ultimul deceniu. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, băncile au raportat pierderi de 10% în primele şase luni din 2020.

„Băncilor li s-a cerut să efectueze «servicii naţionale». Li s-a cerut să susţintă economia cu preţul propriilor operaţiuni”, a declarat Jason Tan, analist în cadrul CreditSights.

Autorităţile de la Beijing le-au cerut instituţiilor bancare să sacrifice 219 miliarde de dolari din profiturile de anul acesta pentru a ajuta companiile să amâne rambursarea ratelor scadente.

Produsul intern brut din China – al doilea la nivel mondial – urmează să crească doar cu 1% anul acesta pe măsură ce măsurile de controlare a coronavirusului au lovit activitatea economică la nivel global, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Rezultatul ar reprezenta cea mai slabă creştere a Chinei din ultimii 40 de ani.

China, prima ţară care a fost afectată de pandemia de COVID-19, a oferit constant semne de recuperare în ultimele luni. Zborurile interne ar trebui să îşi revină complet luna viitoare după ce au atins circa 86% din capacitate în august, potrivit companiei de travel intelligence ForwardKeys.

Indicele oficial pentru încrederea managerilor chinezi a crescut în august de la 51 la 51,1 în condiţiile în care un rezultat peste 50 indică o creştere faţă de luna precedentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO