Business Internaţional

Profitul Shell, peste estimarile analistilor

05.05.2006, 00:00 10

Oficialii Royal Dutch Shell, al doilea grup petrolier european ca marime, au declarat ca profitul pe primul trimestru a crescut deoarece pretul ridicat al petrolului a compensat pierderile cauzate de atacurile asupra operatiunilor Shell din Nigeria si de uraganul din Golful Mexicului.

Grupul anglo-olandez a anuntat joi o crestere de 12% a profitului pe primul trimestru, care a ajuns la 6,09 mld. dolari (4,81 mld. euro), potrivit Bloomberg. Castigurile Shell vin pe fondul unei scaderi a profitului de 15% inregistrata de BP si al unei cresteri de 6,9% a gigantului Exxon Mobil, principalii doi concurenti. La bursa londoneza actiunile Shell au castigat ieri 0,13 lire (0,18 euro), sau 0,7%, pana la 1,8 lire (2,7 euro) actiunea. Titlurile Shell au crescut cu 5,8% in acest an, comparativ cu cele 14% castigate de Exxon si cele 10% cu care s-a apreciat BP.

Shell a diminuat cu 3% productia de petrol si gaze naturale comparativ cu primul trimestru al anului trecut pana la 3,75 mil. barili pe zi. Grupul a inregistrat pierderi de 165.000 barili de petrol pe zi din cauza atacurilor rebelilor asupra unitatilor de productie din Nigeria.

"Per total rezultatele sunt satisfacatoare in ciuda dificultatilor operationale cu care ne-am confruntat in Nigeria si in Golful Mexicului", a declarat ieri Jeroen van der Veer, directorul executiv al Shell.

Cancelarul britanic Gordon Brown a ridicat la sfarsitul anului trecut taxele din industria petroliera la 50% din castiguri, de la o rata initiala de 40%. Pe langa cresterea de taxe, Shell si restul companiilor petroliere se confrunta si cu costuri mai mari in explorarile petroliere din zonele mai putin accesibile. Proiectul Sakhalin intreprins de Shell in Rusia, principalul motor al planului de crestere a rezervelor si productiei petroliere prin forarea de noi puturi si nu prin achizitii, si-a dublat costurile anul trecut la 20 mil. dolari (15,8 mil. euro).

Oficialii Shell au afirmat in strategia anuala ca din cauza competitiei pentru materiale si personal calificat unele proiecte pe termen lung ar putea fi intarziate, fara a mentiona care. Shell cheltuieste mai mult pe explorare si mai putin pe rascumpararea actiunilor decat rivalul BP. In primul trimestru Shell a rascumparat actiuni in valoare de 1,5 mld. dolari (1,18 mld. euro), comparativ cu cele 4 mld. dolari (3,16 mld. euro) cheltuite de BP.

Shell a anuntat ca va majora cu 9% dividendul, care va ajunge la 0,25 euro pe actiune, iar capitalul social se va majora de la 19 mld. dolari (15 mld. euro) anul acesta, la 21 mld. dolari (16,6 mld. euro) in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels