Business Internaţional

Profitul OMV creste la 400 mil. euro, in ciuda marjelor scazute ale operatiunilor de rafinare

Profitul OMV creste la 400 mil. euro, in ciuda marjelor scazute ale operatiunilor de rafinare

Grupul petrolier a vandut barilul de petrol la un pret mediu de 61,09 dolari in trimestrul al doilea, comparativ cu 47,29 dolari pe baril cu un an in urma

18.08.2006, 17:48 16

Rezultatele grupului austriac se ridica la nivelul celor raportate de alte companii petroliere, profitabilitatea ridicata fiind, in cea mai mare parte, o consecinta a cresterii pretului petrolului.
Grupul OMV, cel mai mare producator de petrol din Austria care detine, printre altele, pachetul majoritar la Petrom, a raportat pe trimestrul al doilea un profit net in crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie Bloomberg.
Cresterea profitului a fost determinata de cresterea pretului barilului de petrol, cu efecte pozitive asupra veniturilor din productie si exploatare.
Grupul a inregistrat un profit net de 400 mil. euro (514 mil. dolari), reprezentand circa 1,34 euro/actiune, comparativ cu 337 mil. euro in 2005.
"Avand in vedere pretul ridicat al barilului de petrol, ne asteptam ca performantele de anul acesta sa le depaseasca pe cele foarte bune de anul trecut, in ciuda conditiilor mai grele pe partea de rafinare", au declarat reprezentantii companiei.
Grupul petrolier a vandut barilul de petrol la un pret mediu de 61,09 dolari in trimestrul al doilea, comparativ cu 47,29 dolari pe baril cu un an in urma. Cresterea pretului petrolului a fost determinata in principal de cererea in crestere pe piata globala si de tensiunile politice din Orientul Mijlociu.
Profitul inainte de scaderea taxelor, a impozitelor si a dobanzilor (EBIT) din activitatea de exploatare si productie s-a majorat pana la 474 de milioane de euro, de la 297 de milioane de euro anul trecut.
Productia medie zilnica de petrol si gaze naturale a scazut insa, la 322.000 de barili, de la 340.000 de barili, pe seama reducerii productiei la divizia grupului din Romania.
Profitul inainte de plata taxelor si impozitelor (EBIT) din activitatea de rafinare si distributie a scazut pana la 130 mil. euro, de la 226 mil. euro in 2005, ca urmare a micsorarii marjelor de profit.
Pretul ridicat al petrolului a afectat activitatea de rafinare, mai ales in Romania, unde nivelul de consum intern si pierderile sunt inca cu mult mai ridicate decat standardele vest-europene.
Productia pe trimestrul al treilea va fi redusa la rafinaria din Austria, Schwechat, pentru efectuarea unor reparatii. Din aceasta cauza, reprezentantii OMV se asteapta ca profitul sa se reduca cu circa 20 de milioane de euro in aceasta perioada.
Marjele de profit din rafinare se vor reduce semnificativ in a doua parte a anului, potrivit conducerii grupului, din cauza marjelor exceptional de ridicate de anul trecut.
Cifra de afaceri a OMV s-a majorat cu 28%, pana la 8,9 miliarde de euro.
Petrom, cea mai mare companie listata pe bursa noastra detinuta de grup, a contribuit cu circa 444 de milioane de euro la profitul inainte de taxe si impozite al grupului OMV.
"In prima parte a anului, grupul OMV si-a continuat cu succes strategia de crestere a profitabilitatii, reflectata de rezultatele bune ale companiei. Inca o data, contributia Petrom a fost semnificativa, companie la care procesul de modernizare se deruleaza cu pasi repezi", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, director general al OMV.
Principalele obiective ale grupului pe partea de rafinare sunt modernizarea rafinariilor Petrom, construirea unei fabrici de desulfurizare in Schwechat si dezvoltarea retelei de benzinarii.
Compania a realizat investitii in valoare de 1,7 miliarde de euro in primele sase luni ale anului, cu mult peste cele din 2005, de 479 de milioane de euro.
Actiunile OMV au pierdut 7% de la inceputul anului, dupa o tentativa nereusita de achizitionare a companiei de utilitati Verbund. Indicele PER pentru titlurile OMV este de 8,5, luand in considerare estimarile pentru anul in curs.


Rezultatele OMV pe al doilea trimestru

Grupul OMV a inregistrat un profit net de 400 de milioane de euro (514 milioane de dolari), in crestere cu 19%, comparativ cu 337 de milioane de euro in 2005.
Cifra de afaceri a OMV s-a majorat cu 28%, pana la 8,9 miliarde de euro
Petrom a contribuit cu circa 444 mil. euro la profitul inainte de taxe si impozite al OMV, care a totalizat 1,2 mld. euro.
Compania a realizat investitii in valoare de 1,7 miliarde de euro in primele sase luni ale anului, cu mult peste cele din 2005, de 479 de milioane de euro.
Indicele PER pentru titlurile OMV este de 8,5, luand in considerare estimarile pentru anul in curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO