Business Internaţional

Profitul Nissan scade cu 14% pe fondul unor penalizari financiare

27.07.2005, 18:10 16

Nissan Motor, al doilea mare producator de automobile din Japonia, a raportat o scadere a profiturilor realizate in primul trimestru, motivul invocat fiind modificarea regulilor contabile, relateaza Bloomberg.

Totusi, pe fondul cresterii vanzarilor, compania isi mentine previziunile privind obtinerea unui profit anual record.

Profitul net obtinut in trimestrul incheiat in iunie, de 105,7 miliarde de yeni (783,6 milioane de euro), este cu 14% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Facand abstractie de penalizarile in valoare de 29,7 miliarde de yeni (220,2 milioane de euro) pe care Nissan a trebuit sa le achite in cele trei luni, profitul a crescut cu 4,1%.

Cifra de afaceri este mai mare cu 13%, atingand un nivel de 2.140 de miliarde de yeni (15,86 miliarde de euro).

Carlos Ghosn, directorul general al companiei, a reusit sa obtina o parte din cota de piata detinuta in Statele Unite de primii doi mari producatori americani, General Motors si Ford Motor. In urmatorii trei ani, el planuieste sa lanseze pe piata mondiala 28 de modele noi, intentionand astfel sa asigure continuarea cresterii vanzarilor.

"Foarte probabil isi vor depasi previziunile anuale. Cifra de afaceri si profitul operational sunt in crestere si se situeaza la limita supe-rioara a asteptarilor analistilor", a spus Hideyuki Ookoshi, manager de portofoliu in cadrul companiei Chiba-gin Asset Management din Tokio.

In primul trimestru, profitul pe actiune obtinut de Nissan se ridica la 25,77 yeni (0,19 euro), in scadere fata de 29,77 yeni (0,22 euro), nivel atins in aceeasi perioada a anului trecut.

Producatorul japonez nu si-a modificat previziunile privind rezultatele anuale, precizand ca penalizarile vor afecta doar profitul trimestrului incheiat si ca s-a tinut cont de ele in calcularea estimarilor financiare publicate in luna aprilie.

Conform acestora, cresterea anuala a profitului ar urma sa fie de 0,9%, in timp ce vanzarile s-ar aprecia cu 4,9%, atingand un nivel de 9.000 de miliarde de yeni (66,7 miliarde de euro).

General Motors a inregistrat o pierdere de 286 de milioane de dolari (236,8 milioane de euro) in trimestrul incheiat in iunie, iar profitul realizat de Ford Motor a scazut cu 19%, pana la 946 de milioane de dolari (783,4 milioane de euro).

"Nu ne aflam intr-o situatie care sa impuna revizuirea previziunilor anuale. Vom face tot ce putem pentru a le indeplini", a precizat directorul operational al Nissan, Toshiyuki Shiga.

Profitul operational obtinut de producatorul japonez a crescut cu 10,7%, pana la 206,3 miliarde de yeni (1,53 miliarde de euro), sustinut de vanzarile mari, de reducerea costurilor de achizitie a materiilor prime si de majorarea contributiei companiei Calsonic Kansei, din care Nissan detine 41%. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO