Business Internaţional

Profitul ING a crescut cu 11 procente in primul trimestru

24.05.2001, 00:00 20



Profitul net operational al grupului ING a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu circa 11% fata de nivelul atins in perioada similara a anului anterior, ajungand la 1.131 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al grupului.

In absenta elementelor neoperationale in primele trimestre ale anilor 2000 si 2001, profitul net este egal cu profitul net operational.

Profitul operational din activitatile de asigurari a crescut cu 29,5%, la 681 milioane de euro, in timp ce profitul operational din activitatile bancare a crescut cu 49%, la 450 milioane de euro, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2000.

Cu toate acestea, nivelul sau a fost inferior cu 9,5% valorii atinse in primul trimestru al anului anterior, in principal ca urmare a scaderii veniturilor din comisioane.

Valoarea activelor administrate a crescut cu 2,1%, la 514 miliarde de euro, mai ales ca urmare a includerii societatii mixte de management al activelor infiintata in Coreea impreuna cu firma H&CB.

Activele administrate in numele clientilor externi au crescut cu 1,4%, de la 358 miliarde de euro la sfarsitul anului 2000 la 363 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie 2001, si reprezinta 71% din activele totale aflate in administrare.

Cheltuielile operationale totale ale grupului au crescut cu 22,6%, ca urmare a efectului achizitiilor si vanzarilor, precum si a evolutiilor ratelor de schimb.

Excluzand aceste influente, cheltuielile au crescut cu aproximativ trei procente. Fluctuatiile ratelor de schimb, mai ales aprecierea dolarului american fata de euro, au contribuit cu 14 milioane de euro la profitul net.

Comparativ cu sfarsitul anului 2000, valoarea activelor totale a crescut cu 9,9%, la 715 miliarde de euro.

"Datorita gamei diverse de produse, am fost capabili sa ne continuam cresterea in conditiile nefavorabile ale pietei. Cresterea de 11% a profitului a fost inregistrata in contextul unui declin mondial al pretului actiunilor si al incetinirii cresterii economice", a declarat Ewald Kist, presedinte al comitetului executiv al ING.

In situatia in care conditiile economice si pietele financiare nu vor continua sa se deterioreze, comitetul executiv al grupului considera ca ING isi va indeplini obiectivul unei cresteri a profitului net operational pe actiune de cel putin 12% in 2001.

Primul trimestru a fost marcat de conditii dificile pe pietele din intreaga lume. Inversarea tendintei economice a coincis cu lansarea unor procese majore de integrare in cadrul ING, precum consolidarea achizitiilor efectuate anul trecut in SUA, America Latina si Asia, sau integrarea tuturor activitatilor bancare pentru persoane juridice si de investitii intr-o singura organizatie.

In acest context, conducerea ING considera ca rezultatele din primul trimestru sunt satisfacatoare. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, profitul net operational a crescut cu aproape 18%.

Operatiunile firmelor ReliaStar, Aetna Financial Services si Aetna International au contribuit cu 154 milioane de euro la valoarea finala a profitului net.

Dupa finantarea cheltuielilor, contributia ReliaStar, Aetna Financial Services si Aetna International la profitul net al grupului s-a cifrat la 63 milioane de euro, fiind usor inferioara asteptarilor.

Atat firmele recent achizitionate, cat si operatiunile de asigurare existente in SUA au fost afectate de tendinta descendenta a pietelor bursiere, in conditiile in care preturile mai scazute ale actiunilor au redus activele aflate in administrare si, implicit, veniturile obtinute din taxe. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO