Business Internaţional

Produsele Apple sunt acum noua ţintă a fenomenului de „revenge spending”. Vezi câte ţări ale lumii au PIB-ul pe cap de locuitor mai mic decât ultimul model de iPhone

Produsele Apple sunt acum noua ţintă a fenomenului de...

Autor: Valeriu Dănilă

08.05.2023, 15:32 11922

Când lumea a început să iasă din pandemie şi a reluat călătoritul, milioane de oameni şi-au folosit la maxim cardul de credit pentru „revenge spending”. Genţi de lux, diamante şi şampanie de top au devenit obiectele de dorit. Acum, puteţi adăga pe aceasta listă şi telefoanele, scrie Tim Culpan într-un editorial pentru Bloomberg.

Scăderea cu 18% a livrărilor globale de smartphone-uri de anul trecut a marcat cea mai slabă performanţă pentru piaţa de telefoane din 2013, iar anul anul acesta arată doar cu puţin mai bine. Cu toate acestea, preţul mediu de vânzare pentru telefoane a crescut cu 5% anul trecut, conform unei estimări. Acest lucru reflectă diviziunea tot mai mare de pe piaţă: în timp ce consumatorii cu venituri mai mici aleg să cumpere un telefon nou doar atunci când este nevoie, la un preţ pe cât de mic pot găsi, cumpărătorii cu venituri mari sunt dornici să ia cele mai bune modele disponibile.

Rapoartele recente ale Samsung şi Apple evidenţiază această divizare, ambele companii indicând cererea puternică pentru produsele lor cele mai scumpe.

Aceşti doi rivali au multe în comun. Ei deţin aproximativ 40% din industrie şi au înregistrat scăderi mai mici anul trecut decât restul competitorilor. Nu este întâmplător că ei domină şi segmnetul premium.

Pentru mulţi, dispozitivele emblematice ale Apple nu sunt un lux ci gadgetul care beneficiază de un upgrade anual. Dar nu ar trebui să uităm că, având în vedere modelele care costă până la 1.599 de dolari bucata, mai mult decât PIB-ul pe cap de locuitor al celor mai sărace 35 de naţiuni din lume, iPhone 14 este maximul de opulenţă pe care poti să-l obţii.

Samsung vrea să meargă şi mai departe. Compania sud-coreeană se sprijină foarte mult pe divizia sa de display-uri pentru a produce o linie de smartphone-uri pliabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO