Business Internaţional

Producatorul de cafea Tchibo isi transfera productia din Ungaria

07.01.2005, 00:00 133



La mai putin de un an dupa ce Kraft Foods Hungaria Kft si-a suspendat productia de cafea din Ungaria, liderul acestei piete, Tchibo Budapest Kft si-a anuntat si el intentia de a-si inchide fabrica de cafea din Ungaria. Producatorul vrea sa isi transfere fabricile in Viena si Hamburg in decursul primei jumatati a acestui an, relateaza Budapest Business Journal.



Fabrica nu-si putea mentine competitivitatea pe fondul conditiilor dure de pe piata ungara in lipsa unei ample retehnologizari, proces ce ar fi necesitat investitii considerabile, ceea ce ar nu ar fi fost in concordanta cu strategia de dezvoltare a companiei, a declarat Torsten Kaack, directorul companiei.



Desi cifrele legate de vanzarile inregistrate de companie au ramas practic neschimbate din 2002 pana in 2003, situandu-se la 9,4 miliarde de forinti (30 milioane de euro), profitul operational al companiei a inregistrat o scadere de la 1,3 miliarde de forinti (5 milioane de euro) pana la 680 de milioane de forinti (2,7 milioane de euro) in decursul aceleiasi perioade, pe fondul unor costuri imediate mai mari legate de vanzari.



In urma iesirii de pe piata a companiei Tchibo, Sara Lee Rt va deveni singurul producator important de cafea din Ungaria.



Tchibo a pus bazele unei filiale in Budapesta in anul 1991, iar doi ani mai tarziu a infiintat o capacitate de productie-prajire a cafelei. De atunci, distributia s-a realizat prin intermediul unei retele de retail. In urma preluarii Eduscho in anul 1997, Tchibo devine lider de piata in Ungaria, fiind reprezentat pe toate segmentele pietelor de cafea prajita si instant si a specialitatilor instant. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO