Business Internaţional

Producatorii de echipamente miniere profita de explozia cererii de materii prime

11.10.2004, 00:00 21



Anul 2005 se preconizeaza ca va fi un alt an prolific pentru industria miniera, sustinut de ritmul in continua expansiune din industria manufacturiera si cererea chineza pentru materii prime, cum ar fi carbunele si minereurile fier, a estimat National Mining Association (NMA) - Asociatia Nationala a Mineritului din SUA, citata de Financial Times.



Previziunile optimiste ale NMA incanta companiile producatoare de echipamente miniere - cum ar fi Caterpillar, Komatsu si Terex - care asteapta o crestere spectaculoasa in numarul comenzilor primite.



Cererea pentru camioane, excavatoare si alte echipamente miniere a fost foarte aproape "de a depasi capacitatea de livrare a companiilor din acest sector", dupa cum a afirmat directorul general al NMA, Jack Gerard.



El a mai declarat ca ingrijorarile cu privire la o scadere a ritmului de crestere a economiei Chinei, cu efecte negative asupra cererii de echipamente miniere, s-au dovedit nefondate.



"Evolutia cererii mondiale, pe o piata pana acum relativ linistita, a avut impactul unui uragan, daca ar fi sa o comparam cu un fenomen meteorologic. Rezultatul acestui 'uragan' rezida in perspective extrem de favorabile pentru industria de profil, pentru anul 2005", a declarat el in deschiderea MinExpo, cea mai importanta expozitie de echipamente miniere pe plan mondial. El a precizat ca estimeaza pentru urmatorii ani "fluctuatii insignifiante sau nici un fel de variatie in ritmul de crestere al cererii" de echipamente miniere.



NMA, care reprezinta interesele a peste 300 de companii americane din sectorul minier, a declarat ca ritmul de crestere se va mentine si anul viitor, cu toate ca activitatile productive din SUA vor inregistra un infim regres, ca urmare trendului ascendent in pretul energiei.



Asociatia a estimat pentru anul viitor o productie de carbune de 1,15 mld. tone, cu 4% mai mare fata de cea din acest an. Cererea la export pentru carbunele american este probabil sa se mentina puternica si anul viitor, "pentru ca se estimeaza ca exporturile Chinei pe piata mondiala sa se restranga", a argumentat NMA. Aceasta va face ca stocurile de siguranta de carbune ale SUA sa scada cu inca 25 de milioane de tone sub nivelul si asa relativ scazut inregistrat la sfarsitul anului 2003. NMA a avertizat asupra faptului ca industria se confrunta cu o diminuare a numarului de lucratori calificati, capabili sa opereze pe instalatii intr-un sector care a inceput sa devina din ce in ce mai dependent de tehnologiile de extractie a minereurilor.



Dar, oficialii spun ca industria a fost mai bine pregatita sa faca fata ciclitatii pietei materiilor prime ca efect a recentelor fuziuni si achizitii si a unei discipline financiare mai puternice.



John Nils Hanson, director general la Joy Global, companie producatoare de echipamente pentru industria miniera, a spus ca marile companii miniere listate la bursa nu au recurs la cresterea capacitatilor de productie "doar de dragul suplimentarii capacitatilor".



"Exista o tendinta puternica din partea lor de a echilibra (adapta, potrivi) contractele pe termen lung cu cresterea capacitatilor de productie, pentru a se asigura ca atunci cand se mareste capacitatea, aceasta nu se realizeaza doar in scopul scaderii preturilor ci si pentru a le permite obtinerea mai rapida a unor venituri din investitiile de capitat realizate", a adaugat el.



El admite faptul ca pietele materiilor prime sunt recunoscute pentru evolutia lor ciclica, dar ca se asteapta ca firmele din industria miniera sa fie "mai putin reactive" la miscarile preturilor.



"Credem ca aceste fluctuatii ciclice de pe piata echipamentelor miniere, sunt mai degraba asemanatoare valurilor, decat varfurilor si prabusirilor", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO