Business Internaţional

Producatorii auto asiatici iau cu asalt SUA

20.03.2006, 00:00 16

Companiile asiatice Kia si Toyota au facut publice strategiile de majorare a capacitatii de productie pe teritoriul SUA pentru a face fata cererii in crestere de pe pietele nord-americane. Aceasta miscare vine pe fondul reducerilor de capacitate efectuate deja si anuntate a continua pe viitor de catre constructorii americani din Detroit, scrie The Financial Times.

Astfel, compania coreeana Kia a anuntat deschiderea unui centru de productie la West Point, Virginia, proiect in valoare de un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari). Oficialii companiei au explicat proiectul prin necesitatea consolidarii si extinderii pe cea mai mare piata auto din lume.

Fabricantul nipon Toyota a anuntat de asemenea o investitie de 191 milioane de euro (230 milioane de dolari) pentru retehnologizarea fabricii Subaru din Lafayette, Indiana. Proiectul are in vedere cresterea productiei de modele Toyota Camry pe teritoriul SUA cu circa 100.000 de unitati pe an. In opt din ultimii noua ani, Camry a fost cel mai bine vandut model la nivelul intregii piete nord-americane.

Cele doua anunturi ale fabricantilor asiatici reprezinta in acelasi timp si un semn al influentei politice pe care asiaticii incep sa o aiba in America. "Toyota si Subaru sunt niste corporatii deosebite care au impulsionat in mod deosebit economia statului", a declarat Mitch Daniels, guvernatorul statului Indiana.

Amplasarea primei fabricii Kia pe teritoriul american in statul Georgia a fost explicata de oficialii companiei prin diferitele facilitati oferite de administratia locala, precum si in apropierea unei fabrici Hyundai situata in Montgomery, Alabama. "Deschiderea unei fabrici pe teritoriul SUA ne va permite sa oferim produse adaptate cerintelor pietei locale, centrul mondial al pietei auto", a declarat Chung Eui-sun, presedintele Kia.

Investitia subliniaza si puterea in crestere a producatorilor sud-coreeni, care deschid fabrici pe teritoriul altor state pentru a evita problemele legate de forta de munca si de plata acesteia. Proiectul va porni anul acesta iar finalizarea lui este prevazuta pentru 2009. Productia estimata este de 300.000 de unitati anual. Kia este primul producator auto care isi deschide o linie de asamblare in Georgia. Oficialitatile locale au primit cu bratele deschise aceasta investitie, mai ales ca atat Ford, cat si GM au anuntat inchiderea fabricilor din Atlanta in urmatorii doi ani, ceea ce va insemna 5.000 de disponibilizari.

Estimarile fortei de munca necesara constructorului sud-coreean se ridica la 4.500 de noi locuri de munca, in timp ce Toyota va angaja inca 1.000 de oameni la fabrica din Indiana.

Planul Kia este de a vinde 350.000 de unitati pe piata nord-americana anul acesta, cu 15% mai mult decat in 2005. Pentru 2010, compania estimeaza vanzari de 800.000 de unitati anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO