Business Internaţional

Problemele gigantilor financiari sunt de bun augur pentru bancile de dimensiuni reduse

Problemele gigantilor financiari sunt de bun augur pentru bancile de dimensiuni reduse

Institutii de credit ca Danske Bank, cel mai mare grup financiar din Danemarca, sunt prea mici pentru a finanta preluari majore

26.03.2008, 14:19 19

Turkiye Garanti Bankasi, a treia mare banca privata din Turcia, nu se afla printre marile companii financiare ale lumii. Cu toate acestea, banca turca se indreapta acolo unde nici cele mai mari banci de pe Wall Street nu au ajuns pana acum.
Garanti este una din cele trei banci din Turcia care au oferit in luna februarie fonduri in valoare de 3,3 miliarde de dolari pentru a sustine achizitia lantului de supermarketuri Migros Turc, cel mai mare din tara. Marile banci din SUA nu au putut participa la finantarea acestei tranzactii, data fiind situatia lor financiara foarte proasta, scrie International Herald Tribune.
Din zona Baltica pana la cea Mediterana, micile banci locale au inceput sa participe la preluari de corporatii, iar bancile multinationale au de suferit de pe urma crizei economice. In timp ce criza ipotecara din America genereaza probleme in toata lumea (creditele neperformante sunt la ordinea zilei peste tot, din Australia pana in Norvegia), numeroase institutii financiare mici din Europa au scapat de efectele sale dezastruoase.
"Bancile internationale care erau pregatite sa finanteze achizitia nu ofereau un pret competitiv. Wall Street-ul nu a avut destula putere pentru a sprijini o astfel de tranzactie", a spus Nikos Stathopoulos, senior partner la BC Partners, fondul britanic de investitii care a cumparat Migros Turc.
Situatia actuala este foarte dificila pentru sectorul fuziunilor si achizitiilor, care se bazeaza pe imprumuturi pentru a opera achizitiile. Marile banci de pe Wall Street, care in trecut au finantat cu usurinta astfel de tranzactii, nu mai dispun de aceste sume.
Danske Bank, cel mai mare grup financiar din Danemarca, si DnB Nor Bank, cea mai mare banca din Norvegia, au sprijinit preluarea recenta a companiei suedeze Coor Service Management de catre firma britanica Cinven. Pretul acestei achizitii a fost de aproximativ 832 de milioane de dolari (539 de milioane de euro).
Cand compania europeana de investitii 3i Group si-a propus sa cumpere Active Pharmaceuticals din Oslo in luna februarie contra sumei de 400 de milioane de dolari (259 de milioane de euro), numeroase banci scandinave, printre care si Danske, au oferit fonduri pentru a sprijini tranzactia.
"Bancile mici au o strategie buna si au venituri foarte bune de la diviziile de retail. Patrund pe o piata pe care nu au putut concura pana acum", a spus Julian Hirst, partener in cadrul Tri-Artisan Partners.
Banci ca Danske sunt prea mici pentru a finanta preluari majore. Ele se concentreaza mai degraba pe tranzactii ce valoreaza sub un miliard de dolari. Multe dintre aceste banci se alatura altor institutii pentru a imparti riscurile, spune Hirst. Cu toate acestea, legaturile lor puternice cu afacerile locale le transforma in aliati ai firmelor de buyout in cautare de noi achizitii, este de parere Bernie Schuler, partener la 3i Group.
"Am ales bancile nordice pentru ca ele au un interes vadit pentru piata locala. Daca apar probleme cu tranzactia, bancile locale sunt mai de incredere", a spus Schiler.
Printre marile firme de buyout (preluari de companii cu grad ridicat de indatorare) care si-au indreptat atentia catre bancile din Turcia se numara si Kohlberg Kravis Roberts, care a cumparat compania navala U.N. Ro-Ro Isletmeleri pentru suma de 1,3 miliarde de dolari (842 de milioane de euro), cu ajutorul Garanti si Is Bankasi, cea mai mare banca din Turcia.
Bancile locale acumuleaza experienta in preluari prin aceste tranzactii si astfel ele isi pot mari profitul. Cu toate acestea, ele sunt rareori dispuse sa vanda imprumuturile acordate firmelor de buyout, expunandu-se astfel la riscuri. Astfel, multe dintre ele si-au diminuat asteptarile privind profitul obtinut de pe urma preluarilor.
Conditiile dificile de pe piata "au deschis o usa catre o zona in care bancile mici nu au putut activa pana acum", a spus Pedro Fonseca, analist in domeniul bancar specializat pe pietele emergente la grupul Nomura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO