Business Internaţional

Problemele economiei spaniole reduc profitul Inditex

12.06.2008, 21:47 30

Compania spaniola Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte din Europa, a raportat cea mai mica rata de crestere a profitului din 2004 si pana in prezent, pe masura ce vanzarile lantului de magazine Zara au continuat sa scada, scrie Bloomberg.
Profitul net al companiei a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de doar 10%, atingand nivelul de 219 mil. euro (339 mil. dolari), comparativ cu nivelul de 200 de milioane de euro, atins in aceeasi perioada a anului trecut.
Compania spaniola a mai anuntat de asemenea inaugurarea primelor magazine Zara in Ucraina si Coreea de Sud, pentru a compensa cu scaderea vanzarilor de pe pietele europene.
Scaderea consumului din Europa si Statele Unite afecteaza insa si vanzarile competitorului direct al Inditex, compania americana Gap, care luna trecuta a inregistrat o scaderea a acestora de aproximativ 14%.
In primul trimestru al acestui an vanzarile Inditex au crescut cu 9%, pana la 2,22 miliarde de euro (3,43 miliarde de dolari), cel mai mic nivel inregistrat din 2001 si pana in prezent.
Titlurile companiei spaniole au inregistrat o crestere de 2,3%, respectiv de 71 de centi/actiune, o actiune Inditex fiind tranzactionata la bursa din Madrid la un pret de achizitie de 31,71 euro (49,13 dolari). Cu toate acestea, de la inceputul anului si pana acum, actiunile companiei au scazut cu 24%, cu mult peste scaderile de 15% si respectiv 17%, inregistrate de companiile Hennes & Mauritz si Gap, principalii concurenti ai Inditex.
"In perioada 1 februarie-8 iunie, vanzarile companiei s-au situat putin sub media normala", a apreciat Marcos Lopez, directorul departamentului de vanzari din cadrul Inditex. "Vanzarile din cel de-al doilea trimestru ar putea atinge insa estimarile initiale", a adaugat el.
Din cauza crizei pietei ipotecare din Spania, economia inregistreaza cel mai scazut ritm de crestere din ultimul deceniu. In urmatorii doi ani, economistii estimeaza ca economia spaniola ar putea intra intr-o recesiune, in acest sens existand sanse de 30% ca acest lucru sa se intample, potrivit estimarilor. In aprilie anul acesta, guvernul spaniol a pus la punct un plan de simulare a economiei nationale in valoare de 18 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO