Business Internaţional

Problemele băncilor din regiune dau fiori reci bulgarilor, care aspiră la euro

Problemele băncilor din regiune dau fiori reci...

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2019, 00:05 387

indiferent că este vorba de scandalurile de spălare de bani din re­giunea ţărilor baltice sau amintirile încă vii ale crizei da­toriilor din Grecia, bancherii din Bulgaria se tem că proble­mele financiare de pe alte pieţe vor sta în calea eforturilor ţării de a adopta moneda unică europeană, scrie Bloomberg.

Ţara balcanică vrea să devină membră a uniunii bancare europene şi să intre în mecanismul ERM-2, antecamera euro, în acest an, înainte de a trece la euro în 2022.

Atingerea acestor obiective ar putea depinde însă de opinia publică din vestul continentului.

„Suntem afectaţi de problemele tuturor celorlalţi“, a declarat Petar Andronov, director al Asociaţiei Băncilor din Bulgaria, în cadrul unui interviu acordat în Bruxelles.

„Dacă ceva nu e în regulă în Grecia, atunci evident ceva nu este în regulă în Bulgaria. Dacă ceva se întâmplă în ţările baltice, Bulgaria va fi automat pe aceeaşi listă“, a declarat acesta. Europa este zguduită de scandaluri financiare care au înce­put cu dezvăluirile privind operaţiunile de spălare de bani de la divizia din Tallinn a Danske Bank. Contextul este unul defa­vorabil pentru Bulgaria, care îşi doreşte trecerea la euro în con­diţiile ieşirii Marii Britanii din bloc. Ţara ar urma să devină numai cea de-a şasea din cele 11 membre fost co­mu­niste ale blocului care adoptă euro, după Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia. Şi Croaţia are ambiţii de aderare la euro.

Cu finanţe publice relativ stabile şi cu moneda deja raportată la euro, Bulgaria întruneşte condiţiile oficiale de aderare. Aceasta a fost însă în mod repetat critică pentru a nu fi combătut în mod adecvat corupţia şi spălarea de bani, în timp ce Banca Centrală Europeană are temeri privitoare la convergenţa economică pe termen lung şi doreşte garanţii suplimentare cu privire la soliditatea băncilor ţării.

Bulgaria s-a confruntat cu propriile probleme bancare. A patra bancă a ţării ca mărime s-a prăbuşit în 2014, generând o criză guvernamentală şi acuzaţii împotriva a doi foşti vice-guvernatori ai băncii centrale. O analiză din 2016 a indicat că două bănci cu capital local au nevoie să-şi majoreze capitalul.

La nivel european, Curtea europeană de conturi va realiza un audit privitor la ajutoarele de stat acordate sectorului bancar. Din 2008 până în 2017, UE a aprobat susţinere totală de 1.459 miliarde de euro sub formă de ajutor de capital, la care se adaugă 3.659 miliarde de euro ajutoare de trezorerie, potrivit Les Echos.

Şi totuşi, băncile au în continuare probleme, iar unele dintre ele apelează la disponibilizări semnificative, cum este cazul Deutsche Bank, BNP Paribas, UBS. Şi bănci din afară, ca Nomura şi JPMorgan,  îşi reduc personalul din Europa.

Revenind la Bulgaria, Benjamin Angel, director al Directoratului General pe probleme economice şi financiare al Comisiei Europene a declarat că autorităţile europene încurajează guvernul ţării să realizeze noi progrese.

Acesta i-a îndemnat pe bulgari să-şi rezolve problemele din industria de asigurări şi să reducă nivelul creditelor neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO