Business Internaţional

Prima utilizare a inteligenţei artificiale în spitale: Tehnologia DeepMind de la Google este testată în Londra pentru a detecta afecţiuni ale ochilor printr-o simplă analiză

Prima utilizare a inteligenţei artificiale în spitale:...

Autor: Alex Ciutacu

11.02.2018, 14:42 276

Google a dezvoltat o tehnologie de inteligenţă artificială care poate diagnostica boli şi afecţiuni doar prin analiza unor imagini medicale, în ceea ce se dovedeşte a fi prima utilizare a inteligenţei artificiale în sistemul medical, potrivit Financial Times.

DeepMind de la Google a analizat date de la mii de scanări de retină pentru a antrena algoritmul inteligenţei artificiale încât tehnologia poate detecta semnele unei afecţiuni oculare mai repede şi mai eficient decât specialişti din rândul oamenilor.

Descoperirile se supun unui jurnal medical după ce faza incipientă a testului a relevat „semne promiţătoare”, în cadrul unui parteneriat de doi ani semnat de companie cu Serviciul Naţional de Sănătate şi cu spitalul londonez Moorfields, una dintre cele mai bune clinici de oftalmologie  din lume.

Tehnologia ar putea intra în teste clinice în câţiva ani dacă rezultatele trec de o verificare academică.

„În sectoare precum imagistica medicală, se poate vedea că urmează să facem progrese enorme în următorii ani cu ajutorul inteligenţei artificiale”, a transmis Dominic King, DeepMind Health.

Algoritmul DeepMind a fost antrenat cu ajutorul mai multor scanări 3D ale retinei, furnizate de spitalul Moorfields şi etichetate minuţios fiecare din ele de către personalul spitalului ca fiind semnele unei anumite boli.

Deoarece imaginile furnizează multe date cu milioane de pixeli de informaţie, algoritmul poate învăţa să le analizeze pentru cele mai comune boli, precum: glaucom, retinopatie diabetică şi degenerescenţa maculară legată de vârstă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO