Business Internaţional

Prima companie care profita de liberalizarea pietei de electricitate

31.01.2003, 00:00 10

Compania ungara din sectorul produselor petrochimice BorsodChem a semnat un contract cu furnizorul de energie elvetian Entrade privind importul a jumatate din necesarul de energie al combinatului, incepand cu 1 februarie.
Astfel, BorsodChem, care a platit 8 miliarde de forinti (36 milioane de dolari) pe electricitate anul trecut, devine primul consumator industrial din Ungaria care profita de liberalizarea pietei interne de electricitate.
In cadrul primei etape a deschiderii pietei de electricitate a Ungariei, ce a inceput pe 1 ianuarie, marilor consumatori industriali li se permite sa importe pana la 50% din necesarul de electricitate, recurgand la serviciile companiilor locale pentru a obtine restul.
"Am asteptat timp de 11 ani liberalizarea acestei piete, liberalizare ce ne va permite sa fim in continuare competitivi, mai ales in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana in 2004," a declarat Laszlo Kovacs, director executiv al BorsodChem.
Kovacs a adaugat ca majorarea cu 14% a tarifelor pentru consumatorii industriali incepand cu 1 februarie, masura adoptata de guvernul ungar, i-a determinat pe consumatori sa recurga mai devreme la segmentul de piata liberalizat.
Acesta a refuzat sa ofere detalii privind pretul ce va fi platit in cadrul contractului semnat recent sau reducerile de costuri ce vor fi obtinute, specificand doar ca noul tarif va fi sub media preturilor actuale.
Contractul are avantajul suplimentar de a fi exprimat in euro, compania, ale carei vanzari sunt exprimate in euro, fiind astfel mai bine protejata, a declarat directorul executiv al BorsodChem.
Compania BorsodChem este cel mai mare consumator industrial din Ungaria, consumul sau reprezentand aproximativ 2,6% din cererea totala de electricitate de pe piata locala.
Kovacs a mai declarat ca BorsodChem va semna un al doilea contract cu o companie locala pentru furnizarea de 100 MW ora de electricitate in acest an. Alti consumatori industriali din Ungaria doresc de asemenea sa semneze contracte privind furnizarea de electricitate cu companii private. Totusi, specialisti ai acestui sector arata ca pozitia companiei BorsodChem, ce dispune de un generator propriu, este unica.
"Nu cred ca vor mai exista si alti consumatori industriali care sa profite de liberalizarea pietei pana in luna aprilie, cel mai devreme. Nu exista suficienta capacitate de generare de electricitate pe piata locala," a declarat Gyorgy Drucker, secretar general al IEF, grupul de lobby al consumatorilor industriali de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO