Business Internaţional

Previziunile economice pentru 2013: un an în care „default“ va fi cuvântul de ordine, iar cheltuielile cu protecţia socială vor fi măcinate de austeritate

Previziunile economice pentru 2013: un an în care „default“ va fi cuvântul de ordine, iar cheltuielile cu protecţia socială vor fi măcinate de austeritate

Foto: AFP

06.12.2012, 00:05 2249

Dacă în 2012 în Europa cuvântul de ordine a fost "austeritate", în 2013 cel mai temut cuvânt va fi "default". Va fi atât de temut încât nimeni nu va vrea să-l folosească. Termeni precum "iertare" sau "ajustare" îl vor înlocui. Pentru SUA, ţară care spre deosebire de Europa s-a ferit de austeritate, anul viitor va aduce un pas în plus la ralansarea economică. China, de asemenea, se va reîntâlni cu avansul cu care a uimit în ultimii ani întreaga lume. Acestea sunt o parte din prognozele, moderate, ale analiştilor, oamenilor de afaceri şi băncilor. Sunt însă şi previziuni mai sumbre.

Grecia va juca şi anul viitor rolul eroului principal al "tragediei" din zona euro. Acest stat falimentar nu va putea supravieţui financiar fără ca guvernele europene şi Banca Centrală Europeană să o "ierte", să-i şteargă o parte din datoriile pe care le deţin, scrie CNBC. Printr-un astfel de default mascat datoria uriaşă a Greciei va putea fi redusă suficient astfel încât Atena să aibă suficient spaţiu de manevră pentru atingerea ţintelor bugetare şi de datorii stabilite de creditorii internaţionali. Pro­blema ar fi că după de Grecia obţine astfel de concesii, alte state cu probleme precum Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia vor cere cu siguranţă condiţii asemă­nătoare.

Pensii mai mici
Pornite în cursa austerităţii, pentru a demonstra că sunt serioase cu promisiunile de reducere a deficitelor bugetare statele europene va trebui să ajusteze pensiile din sectorul public, în cele mai multe cazuri printre cele mai generoase din lume. De asemenea, guvernele vor fi mai stricte cu colectarea taxelor şi impozitelor şi în lupta cu evaziunea fiscală, luptă care deja a căpătat amploare anul acesta. O parte din cei care pierd lupta vor contempla şi ei perspectiva incapacităţii de plată, a defaultului.

Războiul valutelor
Problema datoriilor prea mari nu este una doar europeană. SUA au o datorie care echivalează cu aproape 100% din PIB. De altfel, majoritatea economiilor mari ale lumii sunt puternic îndatorate şi de aceea se vor angaja în acţiuni care pot fi considerate lovituri într-un război al valutelor. Scopul va fi devalorizarea pentru îmbunătăţirea competitivităţii. Termenul de "război al valutelor", folosit pentru prima dată de ministrul brazilian al finanţelor Guido Mantega, va fi auzit cu siguranţă oridecâteori politicile guvernului american vor fi percepute de creditorii săi din lumea emergentă ca ducând la deprecierea dolarului. Nu este o întâmplare că ministrul brazilian folosit primul acest termen. Marile economii emergente, precum cea braziliană, sunt în prima linie a războiului valutelor şi fac eforturi pentru a controla un capital care riscă să creeze bule speculative şi să provoace astfel crize financiare. Dar eforturile acestora sunt adesea criticate de investitori, de cele mai multe ori din economiile avansate, ca fiind piedici în calea fluxului liber al capitalului. O monedă mai puternică înseamnă exporturi mai scumpe.
Analiştii anticipează că în Rusia, una dintre economiile mari emergente, creş­terea PIB-ului va continua să încetinească anul viitor din cauza exporturilor şi consu­mului intern mai slabe. Puternic depen­dentă de exporturile de materii prime, econo­mia rusă resimte încetinirea econo­mică globală, potrivit Economic Times.

Economia Chinei îşi revine
În schimb, pentru China analiştii anticipează că economia va creşte cu până la 8,2% în 2013, datorită investiţiilor mai mari în condiţiile reechilibrării structurii economice, scrie China Daily. Accelerarea avansului de la nivelul "modest" de 7,6%-7,8% - printre cele mai lente din ultimii 30 de ani - va oferi noilor conducători spaţiu pentru reforme mai profunde.
Cea mai mare economie a lumii, SUA, va continua să-şi revină anul viitor, potrivit celor mai mulţi analişti, care sunt convinşi că politicienii americani vor rezolva la timp problema "prăpastiei fiscale" pentru a evita recesiunea în 2013. Termenul de "prăpastie fiscală" defineşte o serie de creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli care se vor declanşa automat la începutul anului viitor dacă politicienii nu ajung la un acord privind reducerea datoriilor şi deficitului. Banca elveţiană UBS prevede un avans al PIB de 2,7% pentru 2013.

Pesimiştii
Investitorul american Jim Rogers este însă mult mai pesimist. El anticipează că, deoarece guvernul american a printat şi va printa sume uriaşe, anul 2013 va fi unul foarte rău pentru bursele americane. "Anul 2013 va fi foarte rău. Dumnezeu ştie ce se va întâmpla în 2014", a spus el într-un interviu pentru Fox Business. De asemenea, el atrage atenţia că economia SUA intră în recesiune o dată la 4-6 ani de la întemeierea republicii, iar anul ar putea coincide cu finalul ciclului. El face referire la perioada de trei ani de boom al burselor care a urmat depresiunii din martie 2009. S&P Capital IQ estimează că acţiunile cotate pe bursele americane vor creşte cu 6% în următoarele 12 luni, notează CNN Money.
Un văl de pesimism pentru 2013 a aruncat şi economistul Nouriel Roubini, supranumit şi "Doctorul Doom" pentru previziunile sale sumbre. El vede, printre altele, pentru SUA recesiune, agravarea crizei datoriilor în zona euro, o aterizare forţată a economiei chineze şi un război cu Iranul. Toate acestea vor face ca economia mondială să fie lovită anul viitor de o "furtună perfectă", o criză mai gravă decât cea din 2008-2009.
"Anul viitor cutia va deveni prea grea pentru a mai putea fi rostogolilă în jos pe drum. Vom avea o furtună perfectă", a spus Roubini. Aceasta este probabil cea mai celebră previziune pentru 2013.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO