Business Internaţional

Previziuni pentru 2023: China are în faţă câteva luni sumbre, după care revenirea acesteia va prinde putere

Previziuni pentru 2023: China are în faţă câteva luni...

Autor: Catalina Apostoiu

30.12.2022, 00:00 364

Eliminarea de către China a ultimelor restricţii legate de Covid va provoca probabil mai multe turbulenţe la nivelul economiei acesteia în primul trimestru al anului viitor, odată cu înmulţirea dramatică a cazurilor de coronavirus, însă posibilitatea unei reveniri mai rapide şi mai în forţă în restul anului creşte după aceea, spun economiştii, potrivit Bloomberg.

Eliminarea de către guvernul chinez a restricţiilor a fost mai bruscă şi mai agresivă decât se aşteptaseră majoritatea companiilor şi analiştilor. Deşi acest lucru a injectat nesiguranţă în perspectivele de creştere deja fragile, economiştii spun că redeschiderea mai rapidă scurtează durata şocurilor economice. Pierderile vor fi de asemenea probabil concentrate în prima parte a anului, o perioadă în care producţia încetineşte de obicei.

Impactul perturbărilor Covid asupra creşterii anuale de anul viitor “ar putea fi mai redus” decât se estimase anterior, arată Yu Xiangrong, economist în cadrul Citigroup.

Analiştii şi-au redus deja estimările pentru creşterea Chinei în acest an şi au majorat proiecţiile pentru 2023. Media estimărilor în cadrul unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor indică o slăbire a creşterii la 3% în 2022 şi o revenire la 4,9% anul viitor.

Companiile străine au deocamdată o atitudine de expectativă cu privire la China, având în vedere că nivelurile încrederii rămân în continuare foarte scăzute.

Perspectivele Chinei ar putea avea totuşi de suferit din cauza unei potenţiale recesiuni mondiale, care ar afecta creşterea exporturilor acesteia.

“Problema este că deşi guvernul chinez face eforturi pentru a deschide economia locală, momentul ales nu este unul perfect”, afirmă Iris Pang, economist la ING. “Activităţile având legătură cu exporturile ar urma să încetinească, afectând redresarea economiei chineze”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO