Business Internaţional

Preturile scazute ale cerealelor si costurile de productie ridicate ii pun in dificultate pe fermierii americani

24.10.2008, 20:51 42

Partea central-vestica a Statelor Unite se confrunta cu scaderi dramatice ale preturilor la cereale, si cu costuri de productie incredibil de mari. Pretul porumbului a coborat de la 7,54 dolari pentru un busel (0,77 lei/kg la cursul de 2,8 lei/$) la inceputul lunii iulie in statul Iowa la 3,81 dolari pentru un busel la jumatatea lunii octombrie. Agricultorii afla de la furnizori ca preturile semintelor si ale ingrasamintelor ar putea creste cu mai mult de 40% fiecare pana primavara viitoare, cand sunt planificate noile insamantari, scrie Wall Street Journal.

Unii fermieri amana achizitionarea de echipamente si pun in balanta daca sa planteze sau nu mai putin din ceea ce s-au dovedit a fi recolte foarte scumpe. Pretul actiunilor companiilor din sectorul primar listate la bursa au scazut puternic: actiunile Bunge, companie ce vinde ingrasaminte fermierilor si proceseaza seminte de soia, au scazut cu 67% din luna iunie pana in prezent, in timp ce Archer-Daniels-Midland, companie ce proceseaza si exporta cereale, are actiuni ale caror preturi nu mai reprezinta decat 60% din valoarea record inregistrata in urma cu doar un an.
Multi fermieri din partea central-vestica a tarii sunt ingrijorati ca o combinatie de preturi scazute la cereale cu costuri ridicate de productie ar putea afecta dramatic viitorul lor pana la sfarsitul anului viitor, aceasta fiind una dintre cele mai dificile perioade din istoria americana a fermelor. Anul acesta, Departamentul American pentru Agricultura prevede ca profitul net al fermelor din Statele Unite va atinge 95,7 mld. dolari, cu 10,3% in crestere fata de anul trecut cand inregistra 86,8 mld. dolari si aproape dublu fata de valoarea atinsa in urma cu doi ani - 58 mld. dolari.
Acum, fermierii se tem de o scadere puternica a profiturilor in anii ce vor veni. Cei mai multi economisti estimeaza ca regiunea FarmBelt poate fie sa evite o incetinire a activitatii, partial datorita bilanturilor contabile echilibrate ale fermierilor si partial datorita mandatelor federale ce vor creste cantitatea de porumb consumata anul viitor pentru productia de etanol. De asemenea, economistii cred ca cererea globala pentru recoltele din Statele Unite va ramane robusta in pofida recentelor turbulente de pe scena economica. Cu toate acestea, producatorii americani sunt actorii unui mediu mai riscant si mai volatil in care sa se faca pariuri pe ce va inregistra cresteri si cat vor insemna acestea. "Chiar imi placea sectorul fermelor, insa acum devine infricosator", spune Keith Richert (38 ani) un producator de porumb si soia din York, ce planuieste sa inlocuiasca vechea sa combina, pe care o detine de 8 ani, o achizitie ce l-ar costa mai mult de 300.000 dolari.
Este de asteptat ca incertitudinea productiei sa aiba un impact negativ asupra cererii pentru pamanturile destinate fermelor din America central-vestica, regiune unde preturile au urcat cu mai mult de 10% in ultimii patru ani. In iunie, un teren din McDonough, destinat unor activitati pentru ferme a fost vandut pentru 7.750 dolari acrul, la doar 20 de luni dupa ce vanzatorul platise 4.700 dolari pentru acelasi spatiu.
Michael Boehlje, un economist specializat pe agricultura la Universitatea Purdue, afirma ca el se asteapta ca preturile in regiunea de ferme din America central-vestica sa scada de o maniera moderata in urmatorii 5 ani. Deoarece pamantul este cel mai important activ al fermierilor si totodata sursa acestora de venituri, orice scadere a valorii acestuia ar slabi si eligibilitatea lor de a primi credite.
Profiturile anuale ale fermierilor americani s-au incadrat intre 40 si 60 mld. dolari pentru cei sapte ani pana in 2004, cand au urcat la
85,8 mld. dolari. Cererea pentru cereale a urcat odata ce America a incercat sa isi extinda industria de combustibili bio, in acelasi timp, puternica clasa de mijloc din state precum China a descoperit gustul carnii si laptelui de la animale hranite cu cereale.
In timpul "erei de aur" pe care au traversat-o statele din Farm Belt, preturile cerealelor si ale pamantului urcau continuu, fermierii achizitionau tractoare scumpe si alte echipamente de ultima generatie, iar preturile actiunilor multor companii din domeniul agriculturii au atins nivele stratosferice.
Preturile actiunilor companiilor din agricultura au scazut mai puternic decat cele din alte domenii pe fondul temerilor potrivit carora criza financiara ar putea trimite lumea intr-o recesiune economica globala ce ar afecta exporturile americane de alimente. Producatorul de ingrasaminte Mosaic, ce a crescut cu nu mai putin de 600% intre ianuarie 2007 si iunie 2008, a pierdut 77% din valoarea sa. Chiar si actiunile colosului Monsanto, din sectorul recoltei-biotehnologiei, care a avut o evolutie pozitiva in ultimii cinci ani, au scazut cu aproximativ 40% de la valoarea lor record inregistrata in iunie.
Preturile la porumb si soia, cele mai importante cereale ale statului din punct de vedere al recoltelor, au scazut cu mai mult de 50% de la inceputul lunii iulie, dupa ce inundatiile din zona central vestica a tarii au afectat recolta. Preturile pentru bumbac, orz, sfecla de zahar, grau si costrei au avut aceesi soarta.
Datorita unei stari meteo extrem de favorabile dupa ce perioada de inundatii a luat sfarsit, fermierii americani recolteaza ceea ce Departamentul American de Agricultura se asteapta sa fie cea de-a doua cea mai buna recolta din istoria statului: 12,2 mld. buseli. Fermierii care cultiva soia recolteaza cea ce este considerata cea de-a patra cea mai buna recolta din toate timpurile, 2,98 mld. buseli. Conform previziunilor Departamentului de Agricultura, productia mondiala de grau va creste cu 11,4% pana la un nivel record de 680,2 mil. tone.
Dat fiind ca preturile marfurilor scad, costurile ridicate strang cu usa producatorii. Multi dintre furnizorii fermelor au acumulat sume uriase de bani datorita boom-ului productiei de cereale prin ridicarea preturilor, de la ingrasaminte la seminte. Nu este nici un semn conform caruia castigurile acestor furnizori de pe urma recentelor scaderi de preturi la petrol si bunuri industriale vor fi transferate recent fermierilor.
Kurt Torell (48 ani), un fermier din Gresham, afirma ca furnizorii ii spun sa se astepte sa plateasca cu 60% mai mult pentru ingrasamintele cu nitrogen pe care le va utiliza pentru culturile de porumb primavara viitoare. Pretul pentru un kilogram de seminte de porumb hibrid de cea mai buna calitate este mai mare cu 44% decat anul trecut. De asemenea, chiria pe care el o plateste pentru cei 3.500 de acri pe care ii are in grija a crescut anul acesta cu 47%.
Torell ia in considerare posibilitatea de a planta doar 200 acri de porumb normal anul viitor, jumatate din cat a plantat anul acesta. El amana si cumpararea unei carcase de otel pentru a avea unde sa depoziteze masinaria sa. "Am experimentat cei mai profitabili doi ani ai mei de cand am intrat in sectorul fermelor in 1978," spune el. "Acum trebuie sa fiu atent."
Preturile mai scazute ale porumbului ajuta producatorii de etanol, deoarece porumbul reprezinta aproximativ 75% din costurile lor. Scaderea preturilor la petrol a coborat insa si pretul la care companiile pot vinde etanolul, ce concureaza cu benzina. Marjele de profit de 50% din industria etanolului de acum patru ani, ce au condus la un boom in ceea ce priveste constructia de fabrici de profil, a coborat la mai putin de 5% in cadrul multor companii. Proiectele pentru noi constructii au fost insa suspendate.
Multi economisti sunt de parere ca nu sunt sanse prea mari ca o criza a datoriilor, ca aceea care a afectat zona central-vestica in anii '80, cand guvernul a salvat de la faliment cel mai mare creditor al fermierilor sa apara in sectorul fermelor. "Agricultura si-a invatat lectia in anii '80", spune Robert B. Engel, CEO al CoBank din Denver, o cooperativa de credit destinata afacerilor din agricultura. "Cred ca epoca de aur a agriculturii va mai continua in urmatorii cinci ani si poate chiar mai mult."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO