Business Internaţional

Preturile record ale petrolului, aurului si alimentelor ingreuneaza lupta cu inflatia

Preturile record ale petrolului, aurului si alimentelor ingreuneaza lupta cu inflatia

Click pentru imaginea marita

07.11.2007, 18:03 70

Cresterea rapida a pretului petrolului si a produselor agricole are efecte nocive asupra situatiei economice globale, ducand la avansul rapid al inflatiei. Cresterea pretului titeiului la valori record a adus majorari record de preturi si in cazul produselor alimentare sau a aurului. Saptamana trecuta, pretul "aurului negru" a depasit pentru prima oara in istorie pragul de 96 de dolari pe baril la bursa din New York, dupa ce stocurile Statelor Unite au scazut la minimul ultimilor ani. De asemenea, pretul aurului a depasit pragul de 800 de dolari (28,21 de dolari/gram) pentru prima oara in ultimii 27 de ani. Si pretul produselor alimentare are de suferit. In Ungaria, Letonia si Lituania, membre ale Uniunii Europene, alimentele s-au scumpit in ultimele 12 luni cu valori procentuale cuprinse intre 9% si 15%. In afara Europei, Venezuela, Bengalul de Vest, Mexicul sau Jamaica sunt amenintate de foamete. Aceste evolutii influenteaza inclusiv inflatia din Romania, dupa cum arata datele Bancii Nationale.

Petrolul ramane sensibil la presiunile geopolitice. Preturile petrolului au inceput sa aiba fluctuatii semnificative incepand cu prima luna a anului trecut. Atunci, Rusia a exemplificat puterea pe care o detine in domeniul energetic, prin intermediul gigantului Gazprom. Compania a decis sa sisteze livrarea de gaze catre Ucraina, iar aceasta decizie a afectat si Germania, Franta si alte state europene.
Imediat, unda de soc provocata de demersul Rusiei a fost resimtita pe piata petrolului, cand titeiul de referinta pe piata americana a fost tranzactionat pe 4 ianuarie 2006, la 63,2 dolari pe baril, in crestere cu 2,16 dolari fata de sedinta anterioara.
Anul 2006 a adus preturi record la petrol, un baril ajungand sa coste in iulie peste 78,40 dolari. In ianuarie 2007, Jim Rogers, legenda vie a Wall-Street-ului, avertiza ca pretul petrolului va sari in viitor de 150 de dolari/baril. "Indiferent ca se va intampla in 2009 sau in 2013, nu am niciun indiciu in acest sens, dar stiu ca acest lucru se va intampla", spunea Rogers pentru Bloomberg.
Evolutia pe care a avut-o pretul petrolului in 2007 pare a-i da dreptate lui Rogers. Anul curent nu a adus doar criza subprime din Statele Unite sau supraincalzirea pietelor bursiere mondiale, ci si valori istorice pentru barilul de titiei. Cei mai importanti factori care au dus la cresterea record a pretului petrolului sunt cei de ordin geopolitic: criza nucleara din Iran si tensiunile kurdo-turce. Pe 2 noiembrie, petrolul a depasit 96 de dolari/baril la New York.
Ieri insa, titeiul s-a ieftinit cu aproape doi dolari, pe fondul ameliorarii conflictului dintre kurzii din Irak si Turcia. Pretul petrolului cu livrare in decembrie s-a diminuat ieri cu 1,81 de dolari (1,9%), ajungand la 94,12 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Saptamana trecuta, pretul titeiului a crescut cu 4,4%, iar valoarea actuala este cu 58% mai mare decat cea inregistrata anul trecut.
"Fundamental, pragul de 100 de dolari este nesustenabil", a declarat Andy Sommer, analist al firmei HSH Nordbank din Hamburg.

Seceta urca preturile alimentelor. Anul 2007 a mai adus si un val de scumpiri la produsele alimentare din Uniunea Europeana, Ungaria fiind cea mai afectata, scrie Porfolio.hu. Cresterile preturilor la alimente in tarile UE se traduc automat in majorari ale inflatiei in regiune. Potrivit unui raport al Eurostat, in ultimele 12 luni, Ungaria a avut cel mai mult de suferit, preturile alimentelor din aceasta tara avand cea mai spectaculoasa crestere. Eurostat arata ca in Ungaria preturile la produsele de panificatie, carne, legume si lactate au avut cea mai mare crestere, comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene.
In alte regiuni ale globului, situatia este mult mai grava. Sectorul alimentar mondial arata in felul urmator: rafturile sunt goale in magazinele din Caracas, capitala Venezuelei, iar in Bengalul de Vest sau Mexic este un haos alimentar. In Jamaica, Nepal sau Filipine este pericol de foamete, scrie Budapest Business Journal.
Preturile record au condus la o inflatie de 18% in China, pe segmentul produselor alimentare,13% in Indonezia si Pakistan si 10% in America Latina, Rusia si India, potrivit datelor Organizatiei pentru alimentatie si Agricultura (FAO) a ONU. Pretul fainei s-a dublat, cel al porumbului s-a majorat cu aproape 50%, iar orezul s-a scumpit cu peste 20%.
Se asteapta ca FAO sa afirme in cursul saptamanii viitoare ca rezervele mondiale de hrana se afla la minimul ultimilor 25 de ani si ca preturile la alimente vor ramane ridicate si in urmatorii ani.
Scumpirea produselor alimentare este generata de preturile mari ale petrolului, de reorientarea fermierilor americani catre culturile de plante necesare la fabricarea biocombustibililor, de conditiile climaterice nefavorabile, dar si de cresterea cererii din India si China.
"Cu toate ca nu exista o cauza precisa pentru aceasta scumpire, majorarea pretului alimentelor este o suma de mai multi factori", a afirmat Ali Gurkan, seful programului de Perspectiva Alimentara a FAO.
Asemenea petrolului, preTul aurului bate recorduri istorice. Pretul aurului a crescut vinerea trecuta cu 2%, depasind pragul de 800 de dolari (28,21 de dolari/gram) pentru prima oara in ultimii 27 de ani. Investitorii au ales sa se orienteze catre achizitia de aur din cauza situatiei cenusii existenta pe pietele financiare. Luni, aurul a continuat sa se aprecieze, acelasi trend fiind urmat si de catre pretul argintului.
Pretul unciei de aur a crescut cu 27% in acest an, pe fondul avansului inregistrat de pretul titeiului si al declinului istoric consemnat de moneda americana, in raport cu euro. "Aurul urmeaza evolutia petrolului", a mentionat Franck McGhee, trader de metale la Integrated Brokerage Services, in Chicago. Pretul aurului cu livrare in decembrie a crescut luni cu 2,30 dolari (0,3%), la 810, 80 dolari/uncie (28,59 dolari/gram), in New York. Anterior, uncia de aur atinsese valoarea de 814,20 dolari (28,71 dolari/gram), cel mai ridicat pret de dupa
21 ianuarie 1980. Atunci, pretul unei uncii de aur a atins recordul de 873 de dolari (30,79 dolari/gram).
"Evolutia aurului va depinde in mare masura de cel al petrolului. Toata lumea se asteapta ca barilul de titei sa atinga 100 de dolari. Acest lucru va influenta si pretul aurului", a spus Ralph Preston, analist la Heritage West Financial din Londra. Totusi, alti analisti sunt de parere ca evolutia ascendenta a pretului aurului, care a inceput la jumatatea lunii august, se va opri in scurt timp.
Argintul ar putea sa reprezinte o viitoare tinta pentru investitori datorita aprecierii din ultima perioada. Comparativ cu pretul aurului, care a crescut cu 23% anul trecut, aurul a castigat 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO