Business Internaţional

Preturile mari ale petrolului i-au scos pe francezi in strada. Urmeaza englezii si italienii

14.09.2005, 19:21 15

Liderii europeni au anuntat luni ca analizeaza noi modalitati de aplanare a conflictelor iscate in urma preturilor ridicate la petrol. Strategiile autoritatilor variaza de la discutii purtate cu reprezentantii companiilor petroliere pentru reducerea preturilor pana la amanarea cresterilor de taxe planificate, relateaza International Herald Tribune.

Francezii au iesit in strada pe biciclete, invocand faptul ca "pretul carburantilor este mult prea ridicat". In Marea Britanie, Belgia si Italia sunt planificate actiuni similare al caror mesaj este indreptat impotriva guvernelor si companiilor petroliere. Protestele amintesc de blocadele cauzate de ultima criza a preturilor la petrol inregistrata in urma cu cinci ani.

Premierul francez, Dominique de Villepin, a anuntat declansarea unor masuri pentru relaxarea situatiei fermierilor. Printre acestea se numara ajustari la accizele incluse in pretul petrolului, dar si presiuni asupra companiilor in scopul reinvestirii unei parti din venitul obtinut in strategii menite sa reduca dependenta de petrol.

Tony Blair a promis o amanare a actualizarii pretului petrolului in functie de rata inflatiei, iar Olanda si Italia iau in calcul masuri similare. In Ungaria, guvernul a redus taxele la energie, desi scaderea lor era planificata initial pentru 2006. In Franta, Total si BP au anuntat diminuarea pretului la pompa cu 2-3 centi per litru, in urma amenintarilor ministrului de finante referitoare la o eventuala crestere a impozitarii profiturilor obtinute de companiile petroliere. Compania austriaca OMV a cedat in fata unei amenintari similare, reducand pretul la pompa cu un eurocent per litru. Totusi, impactul unor asemenea masuri este destul de modest. Trebuie tinut cont de faptul ca o mare parte din bugetele statelor membre se sprijina pe aportul accizelor la benzina. Interventia europeana este nesemnificativa in contexul actual care este caracterizat prin cresterea globala fara precedent care alimenteaza un consum pe masura, conditii meteorologice extrem de nefavorabile si insuficienta capacitatilor de rafinare.



OPEC reactioneaza

De cealalta parte a baricadei, pentru prima data in aproape doua decenii, marii producatori mondiali de petrol si-au sporit in mod semnificativ volumul investitiilor destinate extinderii exploatarii petroliere, relateaza Financial Times.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care controleaza aproximativ 75% din rezervele mondiale de petrol, a declarat ca eforturile marilor jucatori s-au concretizat intr-o sporire cu peste 7,5% a puturilor de petrol in 2004 comparativ cu 2003 ca raspuns la explozia preturilor.

Numarul sondelor a crescut cu 18,8% anul trecut, dupa o scadere de 6% in 2003. Strategia adoptata raspunde acuzatiilor aduse potrivit carora cartelul este vinovat pentru preturile ridicate cauzate de lipsa investitiilor in marirea capacitatilor de rafinare care sunt clar insufiente pentru satisfacerea cererii.



Piata muncii sub efectul petrolului

La tensiunile provocate de imposibilitatea agentilor de a face fata cresterilor preturilor la petrol, se adauga previziunile negative referitoare la piata de munca la nivel global. Comparativ cu anul trecut, capacitatea pietei de a asigura noi posturi va scadea cu 4 milioane, conform unui studiu al Organizatiei Mondiale pentru Munca. Rata de crestere a fortei de munca se va diminua de la 1,8% in 2004 la 1,6% in acest an, astfel incat in 2005 vor fi create 44,8 milioane de locuri de munca, cu circa 4 milioane mai putin fata de anul anterior. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO