Business Internaţional

Preţurile în scădere din China dau speranţe occidentalilor că vor avea parte de un Crăciun mai bun

Preţurile în scădere din China dau speranţe...

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2023, 00:05 636

„Multe fabrici vor să supravieţuiască, aşa că îşi tot scad preţurile pentru a obţine mai multe comenzi de peste graniţe“.

Producătorii din China îşi reduc preţurile în condiţiile slăbirii celei de-a doua mari economii a lumii, ceea ce ar putea aduce un oarecare sentiment de uşurare occidentalilor aflaţi în căutare de cadouri de Crăciun, scrie Financial Times.

Activitatea economică lentă şi declinul sectorului imobiliar profund îndatorat al ţării au pus presiune pe preţurile materiilor prime în sensul scăderii acestora şi au redus costurile inputurilor.

Producătorii chinezi au recâştigat de asemenea o parte din avantajele legate de costuri pierdute în faţa unor locaţii mai ieftine în ultimul deceniu graţie devalorizării monedei locale.

„Pentru consumatorii din Europa şi America de Nord, aş spune că în linii mari perspectiva ofertei din China este în acest an mult mai bună decât în ultimii ani“, arată Even Pay, analist la Trivium China.

Costurile în scădere de transport, sfârşitul controalelor zero-Covid şi supercapacitatea în sectorul local al metalelor şi materialelor înseamnă de asemenea constrângeri mai puţine asupra ofertei de bunuri fabricate din China, adaugă aceasta.

„Asistăm la un volum mare de presiuni deflaţioniste acumulându-se pe piaţa bunurilor, iar aceasta este o veste fantastică pentru consumatorii occidentali“, comentează la rândul său Frederic Neumann, economist la HSBC.

Producătorii chinezi tind să producă cea mai mare parte a comenzilor de Crăciun în perioada mai-octombrie pentru ca bunurile să ajungă la timp pe rafturile magazinelor. Indicatorul preţurilor de producător a scăzut pentru a XI-a lună consecutiv în august.

Costurile materiilor prime s-au contractat timp de trei luni consecutive, din aprilie până în iunie, înainte de a urca din nou în iulie şi august. Preţurile producţiei industriale, între timp, au scăzut în toate lunile cu excepţia uneia în perioada mai 2022-iulie 2023.

Temerile privitoare la costurile în creştere de trai din SUA şi Europa au erodat cererea de bunuri chineze, determinând unele fabrici chineze să-şi reducă preţurile.

„Multe fabrici vor să supravieţuiască, aşa că îşi tot scad preţurile pentru a obţine mai multe comenzi de peste graniţe“, arată Jenny Tse, marketing manager la Wega Hong Kong.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO