Business Internaţional

Preturile din Ucraina incep sa scada dupa ce inflatia a atins 30%

07.08.2008, 20:43 35

Ucraina a inregistrat in iulie prima luna de deflatie, cu preturi in scadere cu 0,5% comparativ cu nivelul din iunie, reducand astfel inflatia actualizata anual la 26,8%, fata de recordul de 30% atins in lunile precedente, iar deprecierea ar putea continua si in august.
Scaderea preturilor de luna trecuta urmeaza unei inflatii de 0,8% in iunie.
"Iulie a fost prima luna in care am inregistrat deflatie, dupa datele Comitetului National de Statistica. Toate masurile antiinflatie pe care le-am adoptat produc acum rezultate. Avem o deflatie de 0,5%", a declarat primul-ministru de la Kiev, Yulia Tymoshenko
Comitetul de statistica a confirmat ulterior cifra, adaugand ca in sectorul alimentar - cel mai important factor in calculul inflatiei - preturile au scazut cu 1,3% fata de luna iunie.
Tymoshenko a anticipat scaderea preturilor in lunile de vara, insa analistii erau de parere ca o inflatie scazuta sau chiar o deflatie depind de factori externi, respectiv o recolta bogata care sa reduca preturile la alimente si costuri mai scazute in sectorul energetic.
"Avem toate conditiile necesare procesului de deflatie in urmatoarele luni. Preturile de referinta ale titeiului au inceput sa scada si nu exista motive sa experimentam inflatie in Ucraina", a declarat premierul, adaugand ca va demite guvernatorii regiunilor in care se vor inregistra cresteri ale preturilor.
Ucraina a trecut printr-o criza severa in acest an, cu o inflatie anuala de circa 30%, pe fondul preturilor ridicate la alimente generate de recolta slaba din sezonul precedent si al cheltuielilor guvernamentale mari.
Ucraina estimeaza ca va recolta 43 de milioane tone de cereale in acest sezon, fata de 29,3 milioane anul trecut, cand seceta severa a distrus recoltele.
Inflatia actualizata anual a scazut in iulie pana la 26,8%, fata de asteptarile de 27,8% ale analistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO