Business Internaţional

Preţurile alimentelor se vor dubla

Autor: Catalina Apostoiu

31.05.2011, 23:34 196

Preţurile alimentelor de bază vor înregistra mai mult de odublare în următorii 20 de ani dacă liderii din întreaga lume nuvor lua măsuri de reformare a sistemului alimentar mon­dial, aavertizat organizaţia internaţională Oxfam, potrivit BBC News.

Până în 2030, costul mediu al principalelor culturi va creş­tecu 120-180%, anticipează organizaţia. Jumătate din creşte­re vaveni pe fondul schimbărilor climatice, se arată în rapor­tul Oxfam.Organizaţia face apel la liderii mondiali să îmbunătăţeascăsistemul de reglementare a pieţelor de alimente şi să investeascăîntr-un fond climatic mondial.

"Sistemul alimentar trebuie revizuit dacă vrem să facem faţăproblemelor în creştere legate de schimbările climatice, preţuri încreştere puternică la alimente şi criza de pământ, apă şi energie",a declarat Barbara Stocking, director executiv al Oxfam.

Banca Mondială a avertizat de asemenea că majo­ra­rea preţurilorla alimente împinge milioane de oameni într-o să­răcie extremă.Potrivit băncii, preţurile alimentelor se si­tuea­ză în prezent cu36% peste nivelurile din urmă cu un an pe fondul problemelor dinOrientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Oxfam vrea ca ţările să se pună de acord cu privire la noireguli de guvernare a pieţelor alimentelor pentru a se asigura căcei săraci nu suferă de foame.

Potrivit organizaţiei, liderii mondiali trebuie să sporeascătransparenţa pe pieţele materiilor prime şi să reglementeze pieţelede futures, să consolideze rezervele alimentare, să pună capătpoliticilor care promovează biocarburanţii.

Grâul s-a ieftinit după ce Rusia a ridicat interdicţiade export

Preţul grâului a înregistrat cel mai puternic declin dinultimele trei săptămâni după ce Rusia a anunţat că va permitereluarea exporturilor de cereale, iar ploile ar putea temperaseceta din regiunile franceze în care se cultivă grâu, scrieBloomberg. Contractele cu livrare în iulie au scăzut cu 4,4%, pânăla 7,84 dolari pe buşel (27,2 kg), în Chicago. Înainte de aceastăscădere, contractele futures înregistraseră o creştere de 79% înultimul an, după ce inundaţiile afectaseră recoltele din Canada şiAustralia, iar seceta ameninţase producţia din Statele Unite şiEuropa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO