Business Internaţional

Preţuri la mâncare în Ungaria vs. România: mai scump la ei

Preţuri la mâncare în Ungaria vs. România: mai scump...

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2021, 17:48 481

După ce în vară Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimen­telor din Ungaria anunţa că o anchetă de ani întregi în care au fost examinate diverse produse din Austria, Germania şi Ungaria pentru a se determina diferenţele de calitate a alimentelor a găsit că peste un sfert din produse indicau diferenţe semni­ficative, ungurii s-au apucat să com­pare preţurile alimentelor din maga­zinele Aldi şi Lidl de pe diverse pieţe.

În comparaţia dintre Ungaria şi România, anumite produse au fost omise sau modificate pentru că gama de produse Lidl şi obiceiurile de shopping din România diferă de cele din Ungaria pe anumite segmente, scrie Hungary Today.

În timp ce în Budapesta, costul unui coş de cumpărături se situează la 14.328 de forinţi (sub 40 de euro), în Cluj-Napoca acesta este de 12.800 de forinţi (35 de euro), cu 10,6% mai ieftin.

Valoarea coşului din România este în principal împinsă în jos de faptul că produsele lactate şi carnea tind să fie mai scumpe în Ungaria. 

În România, acest exemplu de shopping reprezintă 9,2% din salariul lunar, în timp ce în Ungaria reprezintă doar 6,8%.

Astfel, deşi cumpărăturile costă mai mult în Ungaria, povara acestora este mai redusă acolo decât în România graţie veniturilor mai mari. Totuşi, există şi produse pentru care consumatorii unguri plătesc mai puţin, cum ar fi laptele UHT de 1,5%, fileurile de pui şi curcan, apa minerală, sarea şi brânza Gouda.

Statul ungar a colectat de 2,5 ori mai mult în contul taxelor pe cumpărăturile respective comparativ cu statul român. Deşi coşul de cumpărături din acest caz nu este nici reprezentativ, nici oficial, unul dintre rezultatele comparaţiei este că un magazin Lidl generează aceleaşi venituri în România ca şi în Ungaria.

În Ungaria, există adesea nemul­ţumire că austriecii nu numai că ar câştiga mai mult decât ungurii, dar şi plătesc mai puţin pe mâncare decât aceştia. În urma unei comparaţii, ungurii au găsit că în Aldi, şapte din 29 de produse sunt mai ieftine în Austria, iar în Lidl, 12.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că la fel stau lucrurile în ceea ce priveşte costul unei călătorii generale de shopping.

Deşi este mai ieftin pentru unguri să cumpere un produs alimentar din străinătate, costul unei călătorii de cumpărături în Austria este în general mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO