Business Internaţional

Pretul ridicat al bumbacului ameninta industria textila

28.10.2003, 00:00 20



Pretul bumbacului la nivel mondial a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, situatie care ar putea anunta o criza de proportii in industria textila din Statele Unite.



"Din cauza costurilor ridicate, sansele unei redresari modeste pe plan intern vor fi spulberate", a aratat Sharon Johnson, din cadrul firmei comerciale Frank Schneider & Co. din Atlanta.



Opinia sa este impartasita si de John Flanagan, presedintele firmei de brokeraj Flanagan Trading, din Carolina de Nord.



"Preturile ridicate nu ajuta deloc si impinge fabricile mai aproape de marginea prapastiei. Este o adevarata tragedie sa asistam la acest grad de deteriorare a industiei textile", a aratat Flanagan.



El si-a exprimat scepticismul cu privire la stabilizarea situatiei.



"Odata ce o fabrica este inchisa, operatiunile sunt transferate peste hotare. Statele Unite nu pot concura eficient cu alti producatori, in special cu cei din China, unde costurile operationale sunt mai mici, iar forta de lucru este ieftina", a aratat el.



In contextul in care exista numeroase fabrici de confectii americane falimentare sau care isi transfera operatiunile peste hotare, exista posibilitatea cresterii preturilor la produsele textile.



"Am putea asista la o scumpire a articolelor, dar rezistenta consumatorilor americani la o astfel de initiativa elimina posibilitatea unei cresteri suficiente a preturilor. Magazinele Wal-Mart nu vor face nimic, pentru ca nu vor sa isi sperie clientii", a apreciat Richard Hastings, analist la firma Bernard Sands.



Acest lucru inseamna ca industria produselor textile va fi nevoita sa asimileze scumpirea materiei prime.



Saptamana trecuta, preturile se situau cu 38% peste nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Ascensiunea a fost determinata de speculatiile ca recolta de bumbac din China - cel mai important producator si consumator din acest sector - a fost afectata de conditiile meteorologice nefavorabile.



La aceasta se adauga ponderea crescanda a produselor chinezesti pe piata vestimentara din Statele Unite, ceea ce afecteaza in continuare industria autohtona, dupa trei ani de falimente, transferuri de operatiuni si inchideri de fabrici.



In urma cu trei luni Pillowtex Corp. - unul dintre principalii producatori de lenjerie si prosoape, si-a inchis cele 16 fabrici, disponibilizand 6.450 de angajati. Astfel, compania a continuat seria de colapsuri provocate de supracapacitate si intensificarea competitiei straine.



In luna iulie, Pillowtex s-a plasat sub protectia legii falimentului pentru a doua oara in ultimii doi ani.



Declinul sau a marcat cel mai amplu val individual de disponibilizari care a avut loc pana acum in industria textila. Potrivit American Textile Manufacturers Institute (ATMI), numarul locurilor de munca din acest sector a scazut de la 606.000, in 1998, la 409.000 de salariati, in aprilie 2003.



Printre falimentele majore inregistrate recent se mai numara cazul producatorilor WestPoint Stevens, Burlington Industries, Malden Mills si Fruit of the Loom.



Intr-un studiu prezentat in luna septembrie, ATMI arata ca producatorii chinezi controleaza 53% din piata articolelor de imbracamite din Statele Unite. Potrivit estimarilor, aceasta proportie se va extinde la doua treimi, pana la sfarsitul anului curent, respectiv la 75%, pana la finele lui 2004.



"Riscam sa asistam la alte 100 de situatii similare cu cazul Pillowtex, daca nu vom reusi sa limitam extinderea Chinei", a apreciat institutul citat.



Sharon Johnson a remarcat ca, in numai sase ani, consumul de bumbac adjudecat de fabricile americane s-a injumatatit.



In 1997, industria autohtona utiliza 11,3 milioane de baloti de bumbac. In prezent, cantitatea estimata pentru 2003-2004 este de 6,4 milioane de baloti. Odata cu majorarea preturilor, consumul se va poate reduce la 5,5 milioane de baloti, a avertizat analistul citat.



In aceste conditii, industria va fi nevoita sa aplice "un proces global de rationalizare" si sa faca apel din ce in ce mai mult la textilele sintetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO