Business Internaţional

Pretul petrolului urca spre 108 $

08.04.2008, 16:33 14

Pretul petrolului a urcat pentru a doua zi consecutiv la bursa de marfuri din New York in conditiile in care valoarea scazuta a dolarului i-a determinat pe investitori sa achizitioneze marfuri, iar productia OPEC a scazut luna trecuta pentru prima data din luna august, scrie Bloomberg.
Preturile petrolului, aurului si cuprului se afla in crestere, marfurile devenind un refugiu pentru investitori in conditiile deprecierii dolarului. Dolarul a pierdut 7,4% in raport cu euro in acest an, atingand un minim record de 1,5846 pe 26 martie.
OPEC si-a redus productia cu 0,3% in luna martie in conditiile in care productia nigeriana a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, conform unui studiu Bloomberg.
Titeiul cu livrare in luna mai a avansat cu pana la 1,31 $ pana la 107,54 dolari pe bursa newyorkeza. Preturile au inceput sa urce in urma unui raport ce indica o scadere a ratei ocuparii fortei de munca in SUA pentru a treia luna consecutiva in martie, impingand dolarul in jos si impulsionand cererea de marfuri din partea investitorilor.
Nivelul livrarilor de petrol pe plan global este unul adecvat, iar OPEC nu intentioneaza sa-si revizuiasca productia mai devreme de luna septembrie. OPEC a pompat in medie 32,35 milioane de barili pe zi luna trecuta, in scadere cu 85.000 de barili fata de februarie.
In mod fundamental, actualul nivel al preturilor nu este justificat luand in considerare incetinirea economiilor occidentale si riscurile privitoare la cresterea cererii globale reprezentate de majorarea inflatiei in India si China, arata Jonathan Barratt, managing director al Commodity Broking Services Pty din Sydney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO