Business Internaţional

Pretul petrolului sperie pietele de capital si valutele

05.08.2004, 00:00 23

Pietele europene au inregistrat un declin din cauza faptului ca investitorii au trebuit sa se confrunte cu efectele cresterii record a preturilor la petrol, in timp ce actiunile companiilor producatoare de tehnologii avansate s-au alaturat sectorului in scadere al actiunilor blue-chip (actiuni foarte profitabile).
Pretul petrolului brut a crescut cu 4 centi, pana la nivelul record de 44,19 dolari per baril la bursa din New York. Ieri la ora 16.00 petrolul valora 44,17 dolari per baril.
Cauza noii majorari a preturilor este ingrijorarea generala ca OPEC, sursa a mai mult de o treime din productia mondiala de petrol, nu poate sa isi mareasca productia destul de rapid pentru a face fata cererii ascendente din Statele Unite ale Americii, China si India.
Organizatia Tarilor exportatoare de petrol si-a crescut productia cu 1,4% in iulie, cel mai mare nivel al productiei din ultimii 25 de ani, potrivit  unei analize realizate de Bloomberg. Cresterea petrolului de ieri survine dupa declaratia presedintelui OPEC, Purnomo Yusgiantoro, care a spus ca majorarea productiei nu va fi imediata.
Traderii din industria petrolului sunt convinsi ca "OPEC nu poate satisface cererea daca nu se vor acoperi pierderile suferite de Iukos, Venezuela sau Nigeria", dupa cum afirma Deborah White, economist pe probleme legate de petrol la SG Economic Research, Paris.
Yenul s-a depreciat pentru prima data in patru zile in favoarea dolarului si a euro, tot ca urmare a preturilor la petrol, care au dus la declinul indicelui japonez Nikkei.
"Este evident ca yenul a fost afectat atat de pretul mare al petrolului cat si de evolutia pietelor de capital, care au fost perturbate semnificativ. Japonia este extrem de dependenta de petrol, deci corelatia dolar-yen se face in termeni foarte puternici", spune Tim Fox, specialist la National Australia Bank.
Yenul a scazut la 111,35 unitati pentru un dolar, si poate ajunge la 113 unitati pentru un dolar american daca nu scade pretul petrolului, e de parere Fox.
"Exista o piata in crestere pe termen lung a petrolului din cauza cresterii din China si India. Am putea cu usurinta sa vedem preturi de 50 de dolari per baril", spune Gordon Kwan, analist la firma de brokeraj Kingsway Financial Group din Hong Kong.
O crestere de 10% in pretul petrolului propaga de obicei o crestere de 6% a dolarului fata de yen, potrivit unui studiu amanuntit care analizeaza ultimii 30 de ani, efectuat de Standard Chartered Bank, din Londra.
Fata de euro, dolarul a crescut la 1,2005 unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO