Business Internaţional

Pretul mediu al caselor din SUA a scazut cu aproape 20 de mii de dolari in aprilie

26.05.2008, 19:14 17

Numarul vanzarilor de case detinute anterior din SUA a scazut in luna aprilie, iar numarul proprietatilor ramase nevandute a atins un maxim record, indicand ca nu exista niciun semn de ameliorare a crizei imobiliare, scrie Bloomberg.
Numarul achizitiilor de case a scazut cu 1%, pana la o rata anuala de 4,89 milioane, peste estimari, conform unui raport emis de Asociatia Agentilor Imobiliari din Washington. Pretul mediu a scazut cu 8% din luna aprilie a anului trecut.
"Nu exista nimic care sa indice ca situatia se amelioreaza. Preturile vor continua sa scada pana la sfarsitul lui 2009, in contextul dezechilibrului de pe piata", spune Christopher Low, economist-sef la FTN Financial in New York, care estimeaza ca vanzarile vor scadea pana la o rata de 4,9 milioane de locuinte.
Neplata ratelor la creditele subprime (cu grad mare de risc) i-a facut pe creditori sa reduca numarul imprumuturilor acordate si sa inaspreasca conditile de creditare, in contextul in care scaderea valorii proprietatilor ofera cumparatorilor care mai pot obtine finantari un motiv sa amane o achizitie. Devalorizarea bunurilor imobiliare afecteaza cheltuielile consumatorilor, care constituie mai mult de doua treimi din totalul economiei.
Numarul vanzarilor caselor detinute anterior va scadea, conform estimarilor analistilor, pana la o rata anuala de 4,85 milioane.
Numarul proprietatilor ramase nevandute pe piata la sfarsitul lunii aprilie a crescut pana la 4,55 milioane, de la 4,12 milioane in luna martie. Pretul mediu al unei case a scazut de la 219.900 de dolari (139.570 de euro) in luna aprilie a anului trecut pana la 202.300 de dolari (128.399 de euro) in aceeasi perioada a acestui an.
"Am avut o crestere nerealista a preturilor si cu cat acestea vor scadea mai repede, cu atat mai repede vom putea reintra intr-o situatie echilibrata care ne va putea permite sa operam tranzactii", spune William Cheney, economist-sef la John Hancock Financial Services, in Boston. Valoarea bunurilor imobiliare ar putea sa scada cu peste 30% de la valoarea maxima atinsa in anul 2006, este de parere Robert Shiller, profesor de economie la Universitatea Yale si co-inventator al indicelui preturilor caselor.
Indicele S&P/Case-Shiller, care acopera 20 de zone metropolitane, a scazut cu 15% in luna februarie a acestui an, fata de recordul atins in luna iulie a anului 2006.
Vanzarile caselor detinute anterior constituie aproximativ 85% din vanzarile totale de pe piata imobiliara americana, restul fiind reprezentat de vanzarile caselor nou construite. Rapoartele lunare includ si vanzarile asupra carora s-a convenit cu saptamani sau luni in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO