Business Internaţional

Presiunile inflationiste ar putea sa nu se raspandeasca dincolo de segmentul alimentar si cel energetic

19.05.2008, 22:38 22

Exista un grup de economisti - cel putin in Statele Unite, dar probabil si in Europa - care sustine ca inflatia este in totalitate legata de alimente si energie, existand foarte putine sanse sa asistam la o extindere si pe celelalte segmente, scrie presa internationala.
"Inflatia este legata de materiile prime, de hrana, de energie. Nu este insa un fenomen prezent si pe celelalte segmente economice", a declarat Mark Zandi, economistul-sef al Moody's Economy.
"Iar daca preturile mari pentru energie si alimente nu vor conduce la cereri semnificative pentru cresteri salariale nu vom asista la stagflatie", a adaugat acesta. Staglatia este un fenomen economic caracterizat prin inflatie ridicata si crestere economica aproape de 0%.
Mai mult, este de asteptat ca inflatia din China sa scada in perioada urmatoare, spune Derek Holt, vice-presedintele Scotia Capital. Si asta in conditiile in care se estimeaza o scadere a ritmului de crestere economica a tarii asiatice, dar si in masura in care masurile anti-inflationiste promovate de guvernul de la Beijing au inceput sa-si demonstreze eficienta.
In America de Nord este foarte clar ca cea mai mare parte a cheltuielilor consumatorilor va fi absorbita de hrana si carburanti, considera Holt.
El estimeaza ca platile lunare efectuate de consumatorii americani vor urca cu sute de dolari in conditiile unei accelerari a preturilor alimentelor si a costurilor pentru electricitate.
In trecut, consumatorii s-au confruntat cu preturile mari ale alimentelor si carburantilor intr-un mod in care nu au facut decat sa sporeasca inflatia: fie si-au extins creditele, fie au solicitat majorari de salarii.
Dar in acest moment existenta crizei pietei de creditare face imposibila adoptarea vreuneia dintre aceste solutii de catre consumatorii americani.
Iar preturile din ce in ce mai mari ale alimentelor si carburantilor vor fi platite de catre acestia prin renuntarea la alte bunuri, spune Holt.
In timp ce alimentele si carburantii totalizeaza peste 25% din cheltuielile consumatorilor nord-americani, celelalte segmente vor inregistra un fenomen dezinflationist ca urmare a reducerii cererii.
In restul lumii situatia este insa complet diferita. In Europa, atat Banca Centrala Europeana, cat si Banca Angliei au argumentat mentinerea dobanzii de referinta la nivele relativ ridicate, date fiind presiunile inflationiste la care sunt supuse economiile europene.
Totusi, sunt suficiente voci care spun ca BCE va ceda in cele din urma incetinirii ritmului de crestere economica si prabusirii segmentului imobiliar, reducand dobanda de politica monetara.
Jean Claude-Trichet, presedintele BCE, a negat insa aceste zvonuri, declarand recent ca presiunile inflationiste asupra zonei euro vor mai continua o vreme, ceea ce-i face pe strategii bancii centrale sa nu se grabeasca in a reduce dobanda de referinta.
Consumatorii europeni se afla intr-o situatie dificila in contextul in care cresterea preturilor pentru alimente si carburanti reduce semnificativ nivelul salariului real atat in tarile din vest, cat si in cele din est.
"Cei cu venituri reduse sunt serios expusi unei pierderi semnificative a puterii de cumparare, din cauza cresterii preturilor pentru petrol si celelalte materii prime", a declarat ministrul de finante al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, adaugand ca "rezolvarea acestei situatii nu depinde decat de capacitatea bugetului public de a veni in sprijinul acestora".
Vanzarile retailerilor europeni au ajuns in martie la cel mai jos nivel pe fondul incetinirii ritmului de crestere a cheltuielilor consumatorilor. Pretul petrolului aproape ca s-a dublat in ultimul an, ajungand la nivelul record de peste 127 dolari/baril.
Recent, ministrul de finante britanic Alistar Darling a luat decizia de a reduce impozitele consumatorilor cu venituri mici cu 2,7 mld. lire sterline.
"Preturile alimentelor si energiei au crescut pretutindeni in lume", a declarat Darling, adaugand ca "incercam sa-i ajutam pe cei cu venituri mici cat mai repede posibil".
Luna trecuta, Comisia Europeana si-a revizuit in crestere estimarile privind inflatia din zona euro, care este prevazuta sa ajunga anul acesta la 3,2%, cu 0,6% peste nivelul previzionat in februarie. Luna trecuta inflatia anualizata a coborat la 3,3%, fata de 3,6% cat s-a inregistrat in martie.
Exista, de asemenea, temeri si in ceea ce priveste pietele emergente. Fondul Monetar International a avertizat bancherii centrali din Orientul Mijlociu si Asia Centrala ca nu au adoptat sufieciente masuri pentru a stopa presiunile inflationiste.
Raportul FMI indica faptul ca tarile exportatoare de petrol ale caror monede se raporteaza la dolar ar putea intampina anumite dificultati in a controla inflatia, avand in vedere faptul ca acestea au adoptat deja masurile de relaxare a pietei de creditare introduse de banca centrala americana.
Analistii de la Merrill Lynch au argumentat ca bancherii centrali din tarile cu economii emergente nu pot face nimic in privinta stoparii presiunilor inflationiste, in conditiile in care preturile sunt conduse in sus de forte aflate dincolo de controlul lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO