Business Internaţional

Presiuni asupra SEC pentru scaderea salariilor

29.01.2003, 00:00 11

Comisia de reglementare a pietei americane de actiuni, US Securities and Exchange Comission, este supusa unor presiuni din ce in ce mai mari din partea Congresului american in sensul reducerii nivelului salariilor promise directorilor si oficialilor noului consiliu de contabilitate-supraveghere. Valoarea unui salariu depaseste 400.000 de dolari pe an.
Daca nu se va aplana foarte rapid, disputa risca sa complice atragerea de noi angajati si sa amane inceperea operatiunilor noului consiliu de supraveghere a contabilitatii companiilor - Public Company Accounting Oversight Board, in jurul caruia au existat diverse controverse inca din momentul in care a fost creat vara trecuta.
Senatul a dat startul acestor dispute saptamana trecuta, acceptand un amendament bugetar care impunea limitarea salariilor federale la un maxim de 400.000 de dolari pe an, valoarea salariului presedintelui american.
Aceasta actiune a fost criticata de comitetul bancar al Senatului care a elaborat legislatia ce autoriza acest comitet. O limita de ordin salarial este favorizata de comitetele care controleaza finantarea SEC si care s-au infuriat cand consiliul a aprobat, luna aceasta, salarii foarte mari.
Consiliul, format din cinci membri, urmeaza a alege un nou presedinte, care, in cazul in care limita salariala nu va fi aprobata, va primi un salariu de 560.000 de dolari, iar fiecare membru al consiliului va avea un salariu de 425.000 de dolari. Ceilalti oficiali ai consiliului ar primi de asemenea salarii peste medie.
SEC a refuzat sa comenteze pe aceasta tema. Agentia se afla intr-o situatie delicata, avand misiunea de a supraveghea consiliul si in acelasi timp obligatia de a raspunde in fata avocatilor care au fost de acord cu propunerea legata de alocarea unor resurse mai mari pentru SEC. Consiliul va fi finantat in cele din urma din impozitele industriei, insa in prezent acesta depinde de fondurile federale. Pe prima luna, SEC a platit 1,9 milioane de dolari.
Cei care sustin consiliul spun ca salariile mari sunt necesare "pentru a-i atrage pe cei mai buni si straluciti". In cadrul unui memoriu din 23 ianuarie, un oficial SEC descria salariile ca fiind "egale ca valoare cu salariile platite in cadrul unor organizatii similare din sectorul privat".
Din moment ce consiliul este considerat a fi o entitate quasi-privata, SEC aduce ca argument pentru nivelul ridicat al salariilor ce vor fi platite membrilor acestuia nivelul salariilor ce sunt platite partenerilor unor firme de contabilitate. Pe de alta parte, Frank Wolf, un republican din Virginia care supravegheaza bugetul comisiei, arata ca presedintele consiliului ar primi cu 160.000 de dolari mai mult decat presedintele american, cu 361.000 de dolari mai mult decat presedintele Curtii Supreme si cu 393.000 de dolari mai mult decat directorul Insitutelor Nationale ale Sanatatii.
Mai multi senatori, republicani si democrati, care supravegheaza bugetul SEC, cer reducerea nivelului acestor salarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO