Business Internaţional

Sub presiunea pieţelor, având în vedere că acţiunile băncilor italiene au scăzut cu 10%, Guvernul de la Roma dă un pas înapoi în privinţa taxei bancare. În noua variantă, mai bună pentru bănci, băncile ar plăti numai 1,8 mld. euro, faţă de 4,5 mld. euro cât era în prima variantă

Sub presiunea pieţelor, având în vedere că acţiunile...

Autor: Valeriu Dănilă

09.08.2023, 14:11 5726

Acţiunile băncilor italiene şi-au revenit parţial miercuri, guvernul modificând parţial taxa ce ar urma să fie impusă sectorului financiar, scrie Financial Times.

Ministerul de Finanţe a explicat, marţi seara, într-un comunicat, că impozitul pe venitul net din dobânzi va fi plafonat la 0,1% din active, fără a preciza cum va fi aplicată măsura.

O sursă bancară din Milano a spus că limita va face taxa „mult mai gestionabilă” şi ar strânge 1,8 miliarde de euro, în contrast cu estimările anterioare de peste 4,5 miliarde de euro emise de analiştii de la Jefferies şi Equita.

Pieţele au fost şocate de anunţul iniţial, acţiunile băncile italiene scăzând cu până la 10,8% la finalul şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Un director bancar din Milano a spus că „ping-pong-ul a fost şocant”, dar a apreciat că guvernul a răspuns la reacţia negativă venită din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO