Business Internaţional

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că ameninţarea de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „serioasă”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că...

Autor: Laura Buciu

01.07.2023, 19:56 60

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că persistă o „ameninţare serioasă” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, şi a declarat că Rusia este „pregătită din punct de vedere tehnic” să provoace o explozie localizată la această instalaţie, potrivit Reuters.

Zelenski a citat serviciile secrete ucrainene ca sursă a informaţiilor sale.

„Există o ameninţare serioasă, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la centrală, ceea ce ar putea duce la o eliberare (de radiaţii)”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună la Kiev cu premierul spaniol în vizită, Pedro Sanchez.

El nu a oferit alte detalii. Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat anterior că trupele ruseşti au minat centrala.

Zelenski a cerut o mai mare atenţie internaţională faţă de situaţia de la instalaţia din sud-estul Ucrainei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa. De asemenea, el a solicitat sancţiuni împotriva companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom.

Sanchez a declarat că, prin vizita în capitala ucraineană în momentul în care Spania începe preşedinţia semestrială rotativă a UE, a dorit să sublinieze sprijinul său pentru Ucraina. Spania va oferi un pachet financiar suplimentar de 55 de milioane de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta economia şi întreprinderile mici, a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în apropierea oraşului Enerhodar din sudul Ucrainei, este ocupată de Rusia de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după invazia Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO