Business Internaţional

Preşedintele francez merge în Irak pentru a-şi prezenta planul de combatere a jihadiştilor

Preşedintele francez merge în Irak pentru a-şi...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

12.09.2014, 09:41 158

Aeronava prezidenţială transportă 15 tone de ajutoare umanitare care urmează să fie livrate oraşului Ebril, în nordul Irakului, regiune în care urmează să efectueze o vizită vineri, după ce se va întâlni cu omologul său irakian Fouad Massoum şi premierul Haidar al-Abadi.

Hollande este însoţit de şeful diplomaţiei Laurent Fabius şi ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

La 11 ani după ce a refuzat să se alăture Washingtonului şi Londrei în invazia Irakului, Parisul încearcă astfel să revină în prim-planul scenei în această ţară cu care a întreţinut relaţii puternice, dar ambigue, în timpul regimului lui Saddam Hussein - înlăturat de la putere de invazia americano-britanică în 2003.

Începând din vară, Franţa a furnizat deja armament combatanţilor kurzi angajaţi împotriva jihadiştilor din cadrul SI şi a trimis asistenţă umanitară refugiaţilor creştini şi yazidi în nordul ţării.

François Hollande se va întâlni cu omologul său irakian luni, la Paris, în cadrul unei Conferinţe pentru "pace şi securitate" în Irak, pe care o vor prezida împreună. Conferinţa are trei obiective, şi anume să afirme susţinerea comunităţii internaţionale faţă de noul Guvern irakian, să coordoneze lupta împotriva SI şi să angajeze eforturi umanitare şi de reconstrucţie în Irak.

Franţa a anunţat miercuri, prin intermediul lui Fabius, că va participa "dacă va fi necesar la o acţiune militară aeriană" în Irak.

Parisul nu exclude nici o eventuală participare la atacuri în Siria, obiectivul fiind "slăbirea considerabilă a Daesh", acronimul SI în arabă.

Gruparea Statul Islamic, care a preluat controlul asupra unei părţi importante din nordul Irakului, după ce a lansat în iunie o vastă ofensivă, a proclamat un califat în regiunea pe care o controlează, atât în Irak, cât şi în Siria vecină, multiplicându-şi atrocităţile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO