Business Internaţional

Marketingul terorii: cum ISIS îşi face contabilitatea atentatelor şi banilor mai strict decât o companie

Marketingul terorii: cum ISIS îşi face contabilitatea...

Autor: Liviu Popescu

19.06.2014, 00:03 611

Stat Islamic în Irak şi Levant (ISIS), organizaţie teroristă desprinsă dintr-o ramură radicală a al-Qaeda, nu este o corporaţie şi nu are acţionari însă succesul militar şi brutalitatea cu care grupul jihadist acţionează în Irak sunt urmărite cu aceeaşi atenţie rezervată deseori conturilor companiilor.

Combatanţi jihadişti au luat ieri cu asalt şi au cucerit o parte din principala rafinărie de petrol din Irak, situată la 200 de kilometri nord de Bagdad, după ce au ocupat anterior mai multe oraşe majore din nordul ţării. Ministrul saudit de externe, prinţul Saoud Al-Fayçal, a avertizat tot ieri asupra riscului izbucnirii unui "război civil" în Irak, care va destabiliza regiunea.

Încă din 2012 ISIS a emis rapoarte anuale care prezintă în detalii matematice şi geografice operaţiunile grupului cum ar fi: numărul de atentante, asasinate, puncte de control, misiunile sinucigaşe, oraşele preluate şi chiar ” trădătorii” irakieni convertiţi la cauza jihadistă. Numai anul trecut grupul a pretins că a desfăşurat aproape 10.000 de operaţiuni în Irak din care 1.000 de asasinate, 4.000 de dispozitive explosive plantate, sute de prizonieri eliberaţi şi sute de luptători recrutaţi. Raporturile care cuprind operaţiunile grupului terorist din ultimii doi ani, denumite al-Naba (Ştirile, în traducere), au fost analizate de Institutul American pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) care a confirmat o mare parte din informaţii. Prin prezentarea detaliată a acţiunilor teroriste, scopul ISIS pare să fie atragerea atenţiei potenţialilor finanţatori şi voluntari.

Documentele descriu organizaţia teroristă despre care analiştii americani spun că nu seamană deloc cu cea descrisă de oficialităţile irakiene, conform cărora membrii ISIS ar fi parte din gloata irakiană, oamenii declasaţi, ci arată mai degrabă cu o organizaţie teroristă cu structură militară, cu o scopul politic clar de a crea un stat exclusivit suniit şi cu câteva din semnele distinctive ale unei entităţi corporative.

“Rapoartele prezintă performanţa grupului terorist în acelaşi mod în care prezinţi detalii pentru a obţine finanţare”, a spus Jessica Lewis, directorul de cercetare al institutului american. “În acestea se afirmă că organizaţia teroristă acţionează precum o armată şi că are ambiţii de construcţie statală”, a adăugat Lewis.

Din documentele publicate în ultimii doi ani reiese că acţiunile prin care grupul terorist vrea să preia controlul teritoriului irakian populat de suniţi şi al oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, nu ar fi trebuit să ia prin surprindere guvernul şiit din Bagdad sau aliaţii săi occidentali. Documentele evidenţiează că provincia Nineveh, unde se află Mosul, a reprezentat de mult timp ţinta insurgenţilor islamişti, în ultimii doi ani 30% dintre atacurile acestora fiind în acea regiune, ceea ce au făcut din Nineveh “zona primară de atac”.

“Au alcătuit rapoartele precum o companie, cu perspectivă clară asupra structurii, planificării şi strategiei organizaţiei teroriste”, a explicat Nigel Inkster, director al departamentului de ameniţări transnaţionale la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Ambiţia grupului terorist a prins contur treptat pe parcursul anului trecut dar în ultima săptămâna a căpătat formă cu viteză fulgerătoare prin teritoriul aflat sub control care se întinde de la estul celui mai mare oraş sirian, Alep, până în nordul Irakului.

 “Atacurile din Irak s-au intensificat în ultimele luni”, a spus John Drake, analist la firma de securitate AKE. “În condiţiile acestea, mai mult de o sută de oameni sunt ucişi săptămânal. ISIS devine din ce în ce mai puternic”, a adăugat el.

Atacurile ISIS nu au fost acte de violenţă întâmplătoare, după cum reiese din documentele irakiene. “Ei au slăbit în mod constant forţele de securitate irakiene, au asasinat comandanţii şi au demoralizat soldaţii”, a spus Drake. El a adăugat că multe dintre forţele irakiene de securitate, pregătite de SUA, şi-au abandonat posturile din Mosul în momentul atacului ISIS.

Grupul are în componenţă aproximativ 15.000 de luptători cu experienţa altor războaie, iar pe lângă finanţarea pe care o obţine de la grupurile jihadiste private din Golful Persic are se finanţează prin contrabanda cu petrol exploatat din unele regiuni din Siria şi prin încheierea unor parteneriate cu triburi locale dar şi prin înşelăciune şi răpiri, potrivit experţilor.

Din punct de vedere financiar, 2014 a fost un an benefic pentru grupul terorist, după ce insurgenţii islamişti au reuşit să fure aproape 450 milioane de dolari de la banca din Mosul. Însă grupul, înainte de a prelua oraşul, extorca afacerile din oraş de aproximativ 8 milioane de dolari lunar, potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe.

ISIS este succesorul în Irak al grupului al-Qaeda care acţiona atât de brutal încât a determinat triburile suniite, ajutate financiar şi militar de americani, să lupte împotriva membrilor al-Qaeda în 2006. ISIS a învăţat o lecţie din acel conflict. “A hotărât că soluţia este putere militară mai mare şi să devină o versiune mai dură a al-Qaeda”, a spus Lewis.

Grupul s-a adaptat metodelor moderne pentru a-şi promova mesajele. Utilizarea abilă a platformele de socializare a fost în fruntea tacticilor de campanie în Siria şi Irak. Când vine vorba de folosirea Twitter, ISIS este “mai sofisticat decât majoritatea companiilor americane”, consideră Aaero Zelin, expert în problematica grupărilor jihadiste.

Înainte de a prelua controlului oraşului Mosul săptămâna trecută, conturile de Twitter ale ISIS erau inundate cu imagini şi postări, atent calibrate pentru a şoca  şi instiga.

Folosirea site-urilor de socializare a fost principalul motiv pentru care ISIS a devenit cea mai populară organizaţie pentru luptătorii străini, dintre care aproximativ 2.000 sunt în Europa, potrivit estimărilor agenţiilor occidentale de servicii externe.

Rămâne de văzut dacă ISIS va fi capabil să-şi consolideze poziţia în Irak. În Siria, ISIS a dus lupte cu organizaţia teroristă Jabhat al-Nusra, ramură afiliată oficial la al-Qaeda, şi a alungat grupurile mai temperate de rebeli sirieni, ceea ce a dus la lupte care au forţat gruparea Jabhat să plece din Alep.

“În cazul Irakului întrebarea este cum îi vor trata pe ceilalţi insurgenţi”, a spus Zelin. “Pentru moment, ei sunt într-un mariaj din interes între forţe care se opun premierului irakian Nouri al-Maliki”, a adăugat el.

Având în vedere încercările grupului terorist de a construi o forţă militară disciplinată şi profesionistă, analiştii consideră că ferocitatea cu care ISIS îşi urmăreşte ambiţiile i-ar putea alunga pe cei care caută să guverneze aşa numitul „stat islamic”.

“Este vechea problemă a scorpionului şi a vulpii. Ideologia jihadistă conţine seminţele propriei distrugeri ”, a explicat Inkster, făcând aluzie la o parabolă în care scorpionul înţeapă vulpea în timp ce amândoi traversau un râu. Ambele personaje au murit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO