Business Internaţional

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrol

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:...

Autor: Andreea Tobias

17.12.2022, 11:00 61

Începând cu războiul din Ucraina, UE a hotărât să întoarcă spatele combustibilului din Rusia şi a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, spune Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, la semnarea acordului pentru energie verde, că acordul va aduce mai aproape Uniunea Europeană de partenerii din Caucazul de Sud şi ambele regiuni vor reuşi să se îndrepte către tranziţia spre energia verde.

„Începând cu războiul din Ucraina am hotărât să întoarcem spatele combustibilului din Rusia şi să promovăm parteneriate spre energie verde ca acesta de faţă. Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc însă este vorba şi de o întemeiere a unui viitor al nostru pe un concept de energie sigură şi curată. Asta înseamnă energia regenerabilă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Conform Ursulei von der Leyen, trebuie sporită interconectivitatea, motiv pentru care cablul submarin este extrem de important: „va lega ambele capete ale Mării Negre şi pentru comunicaţii digitale şi pentru energie, va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigură energie verde din surse regenerabile prin România şi Ungaria către Uniunea Europeană”.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află sâmbătă la Palatul Controceni, unde participă la semnarea acordului acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

În momentul de faţă, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin şi 95 km terestru.

Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerţul regional de electricitate, va augmenta oportunităţile de export ale ţărilor producătoare de energie electrică şi va întări securitatea energetică în Europa şi în regiunea Caucazului de Sud.

Acordul cuprinde, de asemenea, direcţii concrete de cooperare, precum: transportul şi furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan şi Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficienţa energetică şi conservarea energiei; activităţi în domeniile producţiei, transportului şi comerţului de energie regenerabilă şi hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităţilor şi al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă şi hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO