Business Internaţional

Preşedintele Chinei face apel la SUA pentru "respect reciproc"

Preşedintele Chinei face apel la SUA pentru "respect reciproc"

Autor: Alin Constantin Pilat

03.05.2012, 09:47 487

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a făcut joi apel la un respect mutual între Statele Unite şi China, la deschiderea dialogului strategic şi economic între cele două ţări, marcat de cazul disidentului Chen Guangcheng, relatează AFP.

Exprimându-se la deschiderea a două zile de discuţii diplomatice şi economice la Beijing, Hu a făcut apel către cele două puteri economice mondiale la cooperare, avertizând că deteriorarea totală a relaţiilor ar putea avea consecinţe "grave" pentru întreaga lume.

Acest dialog, care se poartă alternativ atât în CHina cât şi în Statele Unite, este o ocazie tradiţională de schimb a marilor dosare economice şi politice internaţionale dintre cele două mari puteri.

Pregătirile au fost perturbate de refugiul găsit de către militantul pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, la ambasada americană. Chen a părăsit ambasada miercuri, el refugiindu-se aici timp de şase zile, după ce China a oferit "garanţii" pentru securitatea lui.

Fără a menţiona numele disidentului, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat joi la Beijing că toate Guvernele "ar trebui să răspundă la aspiraţiile cetăţenilor proprii pentru demnitate şi statut de drept".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO