Business Internaţional

Presedintele Carrefour se retrage din companie

09.03.2007, 17:33 17

Retailerul francez Carrefour a anuntat ca l-a demis pe Luc Vandevelde din pozitia de presedinte si ca a inregistrat o crestere a profitului anual in urma reducerilor de preturi aplicate in Franta, cat si pe baza vanzarilor noilor magazine deschise in Asia, relateaza Bloomberg.
Profitul net a atins o valoare de 2,27 miliarde de euro, in crestere de la 1,44 miliarde de euro in 2005, a anuntat retailerul francez, cel mai mare din Europa.
Fara castigurile obtinute din vanzarea unei divizii coreene, profitul a inregistrat o crestere de 3,3%, pana la 1,86 miliarde de euro, in linie cu media estimarilor a noua analisti chestionati de Bloomberg.
Jose Louis Duran, directorul executiv al companiei, a declarat ca "piata franceza continua sa fie dificila" pana acum in acest an. Vandevelde a fost inlocuit cu Robert Halley, membru al familiei care este cel mai mare actionar al companiei.
Miliardarul francez Bernard Arnault impreuna cu fondul de investitii Colony Capital au achizitionat 9,8% din actiunile companiei.
Aceste schimbari ii fac pe unii investitori si analisti sa spere intr-o schimbare in cadrul Carrefour, ale carui actiuni au ramas in urma celor ale companiilor rivale.
Actiunile Carrefour, care au atins cel mai ridicat nivel din 2002 in aceasta saptamana, au scazut cu 1,2% ieri la bursa din Paris, compania avand o valoare de piata de 37 miliarde de euro.
Carrefour, care desfasoara in prezent un program de extindere agresiva peste hotare, nu a reusit in ultimul timp sa atinga asteptarile analistilor cu privire la venituri pe fondul competitiei dure de pe piata locala.
In 2006, vanzarile Carrefour au inregistrat cea mai rapida crestere in America Latina, de 17%. Veniturile au avansat cu 14% in Asia si cu 6,2% in Europa, excluzand Franta. Compania a inregistrat cel mai lent ritm de crestere pe piata franceza, de 4,6%.
Carrefour a anuntat recent ca si-a recuperat din cota de piata pierduta in Franta.
CEO-ul companiei a redus preturile in Franta pentru a face fata competitiei venite din partea Casino Guichard Perrachon.
"Industria retailului de produse alimentare din pietele europene mature este caracterizata de rate scazute de crestere si deflatie", au declarat oficialii Carrefour, adaugand ca grupul isi va "revizui modelul comercial", oferind o gama mai larga de produse.
Carrefour se extinde pe pietele est-europene si pe pietele emergente din Asia, detinand 90 de hypermarketuri in China si 47 in Taiwan. Compania intentioneaza sa dechida locatii in Brazilia, Indonezia, Polonia si Turcia.
Duran a declarat ca estimeaza deschiderea unor magazine in Rusia in prima jumatate a anului viitor. In India "avem o lista de potentiali parteneri si vom incheia un acord in lunile urmatoare", a declarat Duran.
Actiunile Carrefour au avansat cu aproximativ 15% in acest an pe fondul speculatiilor privitoare la faptul ca retailerul francez a devenit o posibila tinta de preluare.
Familia Halley si oficialii Carrefour au declarat ca au incredere in Duran. Arnault si Colony si-au exprimat intentia de a colabora cu familia Halley si managementul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO