Business Internaţional

Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko cere patrule înarmate pe străzi pentru a preveni infracţiunile de „natură extremistă”

Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko cere...

Autor: Mediafax

21.02.2024, 10:18 45

Preşedintele din Belarus, Alexander Lukaşenko, le-a cerut autorităţilor să trimită patrule înarmate pe străzi pentru a preveni infracţiunile de „natură extremistă”. În trecut, aliatul Rusiei a folosit de mai multe ori termenul extremist pentru a-i descrie pe adversarii săi politici.

Preşedintele Alexander Lukaşenko a cerut autorităţilor să organizeze patrule dotate cu arme de calibru mic pe străzile oraşelor din Belarus pentru a asigura siguranţa oamenilor.

„Oamenii ar trebui să se simtă în siguranţă acasă, la serviciu, pe stradă, în orice moment al zilei”, a spus Lukaşenko, potrivit Reuters.

Lukaşenko a mai spus că, în timp ce rata criminalităţii în Belarus scade, ţara este expusă riscului de infracţiuni de „natura extremistă”.

„Avertizez Ministerul Afacerilor Interne, KGB, serviciile speciale, toată lumea, procuratura – oricine: trebuie să preluăm controlul asupra acestui lucru. Oamenii noştri din patrulare trebuie să fie pe străzi...Patrulele trebuie să fie înarmate cu arme de calibru mic, cel puţin pistoale”, a adăugat Lukaşenko.

Săptămâna trecută, el a spus că mai mulţi „sabotori”, inclusiv cetăţeni ucraineni şi belaruşi, au fost reţinuţi la graniţă într-o „operaţiune de combatere a terorismului” şi că grupuri similare au fost reţinute „de două sau trei ori pe săptămână”.

În ianuarie, autorităţile din Belarus au lansat o investigaţie asupra unui grup de 20 de analişti şi comentatori independenţi aflat acum în afara ţării. Ei sunt acuzaţi că au conspirat pentru a prelua puterea şi a promova extremismul.

Lukaşenko este la putere din 1994 şi a fost acuzat că a falsificat rezultatele alegerilor din 2020. Ulterior, regimul său a organizat o amplă represiune împotriva disidenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO