Business Internaţional

Preşedintele american, Joe Biden, vizită istorică în Vietnam. Ce doreşte să obţină preşedintele american

Preşedintele american, Joe Biden, vizită istorică în...

Autor: Alexandru Gologan

10.09.2023, 08:10 42

Preşedintele american Joe Biden vizitează duminică capitala Vietnamului. Vizita lui Biden este doar o formalitate ca cele două ţări să se declare parteneri strategici. Statele Unite încearcă să-şi facă noi aliaţi pentru a contracara influenţa militară şi diplomatică a Beijingului în Asia.

Biden va sosi la Palatul Prezidenţial duminică după-amiază pentru ceremonia de bun venit dată din partea secretarului general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, liderul absolut al Vietnamului, apoi va merge la sediul partidului unde cei doi se vor întâlni şi vor ţine discursuri publice.

Vizita lui Biden vine la aproape 50 de ani de la încheierea războiului dintre Vietnamul de Nord, susţinut de sovietici, şi regimul susţinut de SUA din Vietnamul de Sud.

„Timp de decenii, SUA şi Vietnam au lucrat pentru a depăşi o moştenire comună dureroasă a războiului din Vietnam şi pentru a promova reconcilierea”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Washingtonul a făcut eforturi pentru a ridica legăturile cu Hanoi la un parteneriat „strategic”, de la unul care în ultimul deceniu a fost numit „cuprinzător”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO