Business Internaţional

Preşedintele american Barack Obama, FT: Alianţa Marii Britanii cu SUA va rezista oricărei provocări. Sunt convins că Londra şi Uniunea Europeană vor reuşi o tranziţie liniştită către o nouă relaţie

Preşedintele american Barack Obama, FT: Alianţa Marii...

Autor: Ştefan Stan

08.07.2016, 11:51 399

Trebuie să ne creştem rezistenţa împotriva noilor ameninţări, inclusiv atacurilor cibernetice. Atacurile teroriste inspirate sau direcţionate direct de ISIS au făcut numeroase victime în ţările NATO, de la Orlando la Paris, Bruxelles sau Istanbul. Conflictele din Africa până în Siria şi Afghanistan au trimis noi valuri de migranţi căutând refugiu în Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ameninţă viziunea noastră pentru o Europa care să fie întreagă, liberă şi în pace. Votul Marii Britanii de a părăsii Uniunea Europeană ridică semne majore de întrebare legate de viitorul integrării europene, scrie Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, într-un editorial din Financial Times.  

Preşedintele notează că acesta ar putea fi cel mai important moment pentru alianţa transatlantică. Barack Obama crede că ţările NATO trebuie să îşi impună voinţa politică şi să facă angajamente concrete pentru a răspunde provocărilor urgente. ”Cred că numai dacă stăm uniţi, ca parteneri şi aliaţi cu adevărat putem rezolva aceste probleme”.

Preşedintele american se îndreaptă spre Polonia pentru a participa la summitul Nato de la Varşovia, care urmaeză să traseze viitorul alianţei şi direcţiile principale în care aceasta se îndreaptă.

”Inidferent cât de dificil va fi, sunt încrezător că Marea Britanie şi Uniunea Europeană se vor putea înţelege spre o tranziţie liniştită către o nouă relaţie, iar toate ţările noastre vor sta concentrate pe asigurarea stabilităţii financiare în contextul global. De asemenea, în condiţiile în care relaţia dintre Marea Britanie şi Regatul Unit se va schimba, este important de ţinut minte ce nu se va schimba”, a notat Obama.

El a adăugat că relaţia specială din Statele Unite şi Marea Britanie va rezista. ”Nu am niciun dubiu că Marea Britanie va rămâne unul dintre cele mai capabile state din NATO, o ţară care va este unul dintre pilonii alianţei. Având în vedere situaţia pe care Europa o înfruntă, mă aştept ca Marea Britanie să continue să fie un contributor la securitatea europeană”, a adăugat el.

În acelaşi timp, Statele Unite vor continu să aibă un partener indispensabil în Uniunea Europeană. SUA şi UE au cea mai mare relaţie comercială din lume, iar investiţiile şi operaţiunile în cooperare vor fi esenţiale pentru stimularea creşterii economice şi reducerea inegalităţii prin investiţii publice, pentru ca globalizarea să livreze oportunităţi pentru toţi oamenii, nudoar cei din top, notează preşedintele american.

Obama se adersează şi crizei generate de Brexit şi spune că în ciuda nesiguranţelor produse de votul britanicilor, prosperitatea economică va putea să se bazeze pe fundamentele NATO.

Barack Obama susţine că în cadrul summitului din Varşovia trebuie reafirmată determinarea (Sub articolul 5 din tratatul NATO) de a apăra fiecare aliat. ”Trebuie să creştem defensivele pentru aliaţii noştri din Europa Centrală şi de Est şi să ne întărim rezistenţa împotriva noilor ameninţări”.

Preşedintele american crede că ţările NATO trebuie să rămână deschise către o relaţie mai constructivă cu Rusia, însă sancţiunile impuse Moscovei trebuie păstrate până când liderii de la Kremlin îşi îndeplinesc obligaţiile de la Minsk. De asemenea, Obama cere ţărilor NATO şi UE să crească suportul oferit Ucrainei pentru apărarea suveranităţii naţionale.

Obama vorbeşte despre creşterea eforturilor NATO de a combate terorismul şi de a distruge ISIS, dar şi de a opri reţelele din Europa care profită de refugiaţii care încearcă să fugă din zonele de război.

Obama aplaudă faptul că ţările NATO au reuşit să opească declinul în bugetul alocat pentru apărare şi notează că prima oară în aproape un deceniu cheltuielile alianţei pentru apărare sunt programate să crească.

”Alianţa transatlantică a reuşit pentru mai bine de 70 de ani pentru că recunoaştem faptul că, indifferent de schimbările la nivel mondial şi de ameninţările care apar, ţările noastre sunt mai sigure când stau unite, iar noi nu suntem doar aliaţi militar. SUntem uniţi prin angajamente şi valori commune, democraţie, pluralism şi întărirea societăţilor prin diversitate, atât culturale, cât şi religioasă”, a mai spus Obama.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO