Business Internaţional

Premiul Nobel pentru Pace pe 2013 a fost atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

Premiul Nobel pentru Pace pe 2013 a fost atribuit...

Autor: Iuliana Enache

11.10.2013, 12:09 710

Comitetul Nobel a anunţat că a decernat acest premiu OIAC pentru "vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice".

OIAC nu a primit premiul pentru activitatea sa din Siria, a subliniat preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, relatează CNN. "Ci pentru eforturile sale de lungă durată de eliminare a armelor chimice şi pentru că în prezent suntem aproape de a ne atinge scopul şi de a elimina o întreagă categorie de arme de distrugere în masă. Va fi un moment important în istorie, dacă vom ajunge acolo", a adăugat el.

Organizaţia, cu sediul la Haga, a fost înfiinţată în 1997 pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnată la 13 ianuarie 1993.

Convenţia privind interzicerea armelor chimice, din 1993, a contribuit la distrugerea a aproximativ 80 la sută din arsenalul chimic la nivel mondial.

Activitatea Organizaţiei se află în centrul atenţiei după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea, până pe 30 iunie 2014, a impozantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO