Business Internaţional

Premierul ungar face bancile mai responsabile: dobanzile nu vor mai creste dupa cum bate vantul

Premierul ungar face bancile mai responsabile: dobanzile nu vor mai creste dupa cum bate vantul

Gordon Bajnai, premierul Ungariei

22.09.2009, 16:59 15

Codul, care va intra in vigoare pe 1 decembrie, se doreste a fiun ghid care sa promoveze un proces de creditare responsabil. Elacopera mai multe aspecte precum informarea clientilor cu privirela riscurile pe care le prezinta creditele in valuta. Codullimiteaza de asemenea puterea bancilor de a realiza modificariunilaterale ale contractelor de creditare.

Bancile s-au angajat sa opereze majorari de comisioane doarraportat la valoarea inflatiei, in timp ce ratele dobanzii pot fimodificate daca sunt indeplinite conditii foarte stricte. Clientiicare intarzie cu plata ratelor la creditele ipotecare pe care le-aucontractat trebuie contactati imediat pentru a se lua in calculposibilitatea re-esalonarii platilor. Mai mult, clientii aflati inimposibilitatea de a-si mai achita creditul au dreptul la 90 dezile pentru a-si gasi cumparator pentru locuinta, inainte ca bancasa initieze procedurile prin care casa sa intre in posesia ei.

Clientii cu credite imobiliare in valuta - care reprezintamajoritatea creditelor din Ungaria - vor putea sa isi achitecreditul in totalitate printr-o singura plata in moneda in care afost contractat. Majoritatea creditelor ipotecare din Ungaria suntcontractate in franci elvetieni, iar cei mai multi debitori s-ausperiat la inceputul anului ca nu isi vor mai putea achita rateledupa ce forintul s-a depreciat puternic, iar ratele au crescut cu50%.

Institutiilefinanciare care nu respecta regulile codului de conduita pe carel-au semnat ar putea fi amendate cu pana la 2 mld. forinti (7,3mil. euro), potrivit premierului ungar Gordon Bajnai.

Vor sa recastige increderea populatiei

Presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Mihaly Patai, aspus ca principalul scop al acestei initiative este restaurareaincrederii in banci. Peter Felcsuti, directorul Asociatiei, si-aanuntat demisia in aceeasi zi, decizie pe care a motivat-o invocandpuncte de vedere diferite fata de alti membri. El a refuzat sadetalieze, insa se crede ca motivul neintelegerilor a fost chiarcodul de conduita.

Sectorul bancar a fost probabil cel mai puternic afectat decriza actuala, insa a reusit sa isi revina mai repede decatcelelalte sectoare care inca se mai lupta cu pierderi, bancileincepand deja sa posteze profituri similare celor dinainte decriza.

Aceasta evolutie a atras nemultumirea opiniei publice carearunca pe umerii bancilor povara crizei. Principalele nemultumiriprezentate de debitori sunt ca bancile au reusit sa transfere omare parte din riscuri clientilor, ca actioneaza dupa propriulinteres in manevrarea dobanzilor si ca sistemul de salarizare esteincorect, in conditiile in care angajatii din sectorul bancarprimesc inca bonusuri semnificative intr-o perioada in care ratasomajului creste continuu.

Regulile codului ar putea fi aplicate pe viitor tuturorinstitutiilor ce opereaza pe piata creditarii de tip retail,potrivit lui Farkas. El a mai adaugat ca acest cod nu varestrictiona competitia intre banci. Bancile au fost de acord sa nuimplementeze niciun amendament unilateral contractelor lor panacand codul nu va intra in vigoare, potrivit lui Farkas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO