Business Internaţional

Premierul maghiar Orban are un plan inedit de a-şi cimenta controlul asupra puterii: transferarea de active de stat către fundaţii cvasi-private. Valoarea totală a transferului nu este clară, însă numai participaţiile din compania energetică Mol şi cea farma Gedeon Richter totalizează aproximativ 2,5 mld. dolari

Premierul maghiar Orban are un plan inedit de a-şi...

Autor: Catalina Apostoiu

28.04.2021, 18:45 214

Partidul de guvernământ din Ungaria urmează să aprobe transferul unei vaste game de active de stat către fundaţii noi cvasi-private, o mişcare despre care rivalii premierului Viktor Orban spun că va cimenta controlul acestuia asupra puterii indiferent de alegeri, notează Bloomberg.

Parlamentul Ungariei urmează să voteze pentru înzestrarea mai multor fundaţii cu active de stat de la apartamente, un palat, participaţii în companii majore, un producător de oţel şi un stadion de fotbal de miliarde de dolari. Majoritatea fundaţiilor vor conduce universităţile de stat şi vor fi conduse de aliaţii apropiaţi ai lui Orban, în unele cazuri miniştri din guvernul său.

Ungaria a cerut de asemenea UE să canalizeze o cincime din granturile pe care ţara este eligibilă să le primească din fondul de redresare de 800 mld de euro către modernizarea universităţilor, care va fi supervizată de boardurile fundaţiilor. Aceasta riscă să atragă acţiuni din partea Comisiei Europene.

Mişcarea vine cu un an înainte de ceea ce sunt aşteptate a fi cele mai strânse alegeri parlamentare de la revenirea lui Orban la putere în 2010.

În timp ce guvernul susţine că aceasta este o cale inovatoare de mo­dernizare, liderii opoziţiei denunţă decizia ca fiind o încercare a lui Orban şi aliaţilor acestuia de a se asigura că-şi menţin influenţa asupra economiei şi instituţiilor care modelează gândirea naţională chiar dacă vor pierde alegerile.

„Este un furt organizat al activelor poporului maghiar“, potrivit lui Gergely Arato, membru al partidului Demokratikus Koalicio din opoziţie.

Valoarea totală a transferului nu este clară, însă numai participaţiile din compania energetică Mol şi cea farma Gedeon Richter totalizează aproximativ 2,5 mld. $, potrivit calculelor Bloomberg.

Liderii din opoziţie spun că pe lângă riscul legat de corupţie generat, fundaţiile vor permite lui Orban şi aliaţilor acestuia să promoveze mesajul politic naţionalist, anti-imigranţi şi anti-gay care a îndepărtat Ungaria de mainstreamul european.

Mai mulţi membri ai Parlamentului European i-au scris preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cerându-i să blocheze finanţarea. Noile instituţii includ „structure de finanţare opace„ care vor fi „protejate în faţa examinării publice„, avertizează aceştia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO