Business Internaţional

Premierul Italiei: Germania va fi convinsă, în final, că e mai bine ca zona euro să se împrumute la comun

Premierul Italiei: Germania va fi convinsă, în final, că e mai bine ca zona euro să se împrumute la comun

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

11.12.2011, 14:45 500

Premierul italian Mario Monti a declarat că Germania şi alte state din zona euro "vor fi convinse", în final, că emiterea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ar fi un bun instrument de combatere a crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.

"Cred că avem suficiente argumeente pentru a-i convinge pe germani", a afirmat duminică Monti, într-un interviu pentru Euronews.

Oficialul a adăugat că Germania ar trebui să înţeleagă că "este mai bine să emitem obligaţiuni comune ca acţiune intenţionată şi raţională, decât ca măsură de urgenţă, într-un fel forţată, prin achiziţia de către Banca Centrală Europeană a obligaţiunilor ţărilor aflate în dificultate".

Monti a arătat că regretă că liderii europeni nu s-au pus de acord să crească resursele Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) cu mai mult de 500 miliarde euro.

Un fond cu resurse mai substanţiale ar fi putut servi ca un scut mai bun împotriva tensiunilor din piaţă, iar iniţiativa a fost blocată de mai multe state membre "care au o vedere foarte limitată asupra interesului comun", a spus premierul italian.

El a calificat rezultatul summit-ului de joi şi vineri drept "nu unul optim, dar foarte bun", şi l-a criticat pe premierul britanic David Cameron, care a folosit în premieră dreptul de veto al Marii Britani în Consiliul UE pentru a bloca modificarea tratatului în vederea consolidării guvernanţei fiscale.

"Dacă Marea Britanie nu s-ar fi autoexclus sfidător, ar fi putut fi o Mare Britanie care contează mai mult, cu mai multă influenţă", a spus Monti.

Liderii europeni au convenit semnarea unui al doilea tratat, de guvernanţă fiscală şi coordonare a politicilor economice, înţelegere la care vor participa toate statele UE cu excepţia Marii Britanii.

De asemenea, Mecanismul de Stabilitate Financiară (ESM) va intra în funcţiune de la jumătatea anului viitor, cu un an mai devreme decât se preconiza, şi va funcţiona în paralel cu EFSF (fond creat iniţial cu caracter temporar) cel puţin până la jumătatea lui 2013. În plus, resursele totale ale celor două instituţii nu mai sunt limitate la 500 miliarde euro, însumând acum 940 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO