Business Internaţional

Premieră: Organizaţia Mondială a Comerţului va fi condusă de o femeie pentru prima dată în istoria sa de 25 de ani

Premieră: Organizaţia Mondială a Comerţului va fi...

Autor: Dorin Oancea

09.10.2020, 11:46 126

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea Organizaţiei Mondiale a Comerţului va fi asigurată de o femeie, în condiţiile în care în cursa pentru post au rămas Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria şi Yoo Myung-hee din Coreea de Sud, anunţă CNN.

Una din cele două îl va înlocui pe Roberto Azevedo, care a demisionat cu un an mai devreme decât era planificat în august, după ce OMC a fost prinsă în mijlocul unei dispute comerciale între Statele Unite şi China.

OMC a fost înfiinţată în 1995 cu scopul de a promova comerţul deschis în beneficiul tuturor. Instituţia negociază şi impune reguli pentru comerţul internaţional şi încearcă să rezolve disputele dintre cei 164 de membri ai săi.

Okonjo-Iweala este economist şi fost ministru de finanţe din Nigeria. A petrecut 25 de ani la Banca Mondială, devenind directorul operaţional al organizaţiei. În 2018, a fost numită în consiliul de administraţie al Twitter. De asemenea, ea prezidează consiliul de administraţie al Gavi, o organizaţie internaţională care îşi propune să reunească sectoarele public şi privat pentru a îmbunătăţi accesul la vaccinuri.

Okonjo-Iweala se va confrunta cu Yoo, care este prima femeie care a ocupat funcţia de ministru al comerţului în Coreea de Sud.

Următorul director general al OMC va prelua controlul asupra unei organizaţii care s-a străduit să împiedice disputele comerciale între statele membre, în special Statele Unite şi China. De asemenea, va fi forţată să se confrunte cu consecinţele pandemiei, care a affectat comerţul şi a declanşat o profundă recesiune globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO