Business Internaţional

Premieră în Statele Unite: Pentru prima dată în istoria Americii, Trezoreria vinde bonduri cu randament negativ

Pentru prima dată în istoria Americii, Trezoreria vinde bonduri cu randament negativ
25.10.2010, 20:56 146

Trezoreria americană a vândut bonduri în valoare de 10 miliardede dolari pe cinci ani într-un program numit Treasury InflationProtected Securities (Titluri de Stat Protejate de Inflaţie) curandament negativ pentru prima dată în istoria finanţărilorTrezoreriei americane.

Titlurile au un randament (yield) de 0,55%, relatează Bloomberg.Oferta a fost suprasubscrisă de 2,84 de ori, faţă de o medie aultimelor 120 de suprasubscrieri de 2,38 de ori.

"Aceste randamente negative sunt forţate de Rezerva Federală şide politica sa de a creşte aşteptările inflaţioniste", a spusMichael Pond, şeful departamentului de titluri SUA din cadrulBarclays, conform sursei citate.

Statele Unite pot vinde doar titluri de trezorerie cu randamentnegativ legate de inflaţie, conform purtătorului de cuvânt alBiroului datoriei publice.

Acest randament înseamnă că statul se obligă să plătească celorcare cumpără aceste titluri un randament egal cu inflaţia din anulrespectiv minus 0,55%. Aceast înseamnă că dacă se înregistrează înanul respectiv inflaţie zero, randamentul devine negativ. Spreexemplu, dacă în anul următor va fi inflaţie zero, statul va plăticumpărătorilor acestor titluri 99,45% din preţul de achiziţie.

Lansarea acestor titluri arată că există pe piaţa americanăaşteptări de deflaţie, adică de scădere a preţurilor. Cumpărătoriiacestor titluri se gândesc că vor fi protejaţi de o scădere maimare decât 0,55% investind în aceste titluri şi nu în alteactive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO