Premieră în Statele Unite: Pentru prima dată în istoria Americii, Trezoreria vinde bonduri cu randament negativ

Ziarul Financiar 25.10.2010

Trezoreria americană a vândut bonduri în valoare de 10 miliarde de dolari pe cinci ani într-un program numit Treasury Inflation Protected Securities (Titluri de Stat Protejate de Inflaţie) cu randament negativ pentru prima dată în istoria finanţărilor Trezoreriei americane.

Titlurile au un randament (yield) de 0,55%, relatează Bloomberg. Oferta a fost suprasubscrisă de 2,84 de ori, faţă de o medie a ultimelor 120 de suprasubscrieri de 2,38 de ori.

"Aceste randamente negative sunt forţate de Rezerva Federală şi de politica sa de a creşte aşteptările inflaţioniste", a spus Michael Pond, şeful departamentului de titluri SUA din cadrul Barclays, conform sursei citate.

Statele Unite pot vinde doar titluri de trezorerie cu randament negativ legate de inflaţie, conform purtătorului de cuvânt al Biroului datoriei publice.

Acest randament înseamnă că statul se obligă să plătească celor care cumpără aceste titluri un randament egal cu inflaţia din anul respectiv minus 0,55%. Aceast înseamnă că dacă se înregistrează în anul respectiv inflaţie zero, randamentul devine negativ. Spre exemplu, dacă în anul următor va fi inflaţie zero, statul va plăti cumpărătorilor acestor titluri 99,45% din preţul de achiziţie.

Lansarea acestor titluri arată că există pe piaţa americană aşteptări de deflaţie, adică de scădere a preţurilor. Cumpărătorii acestor titluri se gândesc că vor fi protejaţi de o scădere mai mare decât 0,55% investind în aceste titluri şi nu în alte active.